Μάσκες για τα… Χριστούγεννα θα πάρουν τελικά τα παιδιά στα σχολεία

Μόλις χθες η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας απέστειλε στην ΚΕΔΕ τις νέες διαστάσεις

Υπόθεση για γέλια και για κλάματα έχει καταντήσει αυτή με τις σχολικές μάσκες. Μετά το φιάσκο στις αρχές της σχολικής χρονιάς, όταν στα σχολεία έφτασαν λίγες και θεόρατες μάσκες, που προφανώς δεν μπορούσαν να φορέσουν οι μικροί μαθητές, τώρα ακόμα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την παραγωγή των νέων, σωστών -Θεού θέλοντος- μασκών. Οι ρυθμοί μάλιστα της όλης διαδικασίας είναι τόσο αργοί, που πολλοί εκτιμούν ότι οι μάσκες θα φτάσουν στα σχολεία κοντά στα Χριστούγεννα και θα αποτελέσουν έναν άτυπο… μποναμά για τα παιδιά.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, σχεδόν έναν μήνα μετά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας απέστειλε στην ΚΕΔΕ τις νέες διαστάσεις για τις μάσκες που θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές, με την ελπίδα ότι οι παλινωδίες και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Πλέον, εφόσον άλλαξαν οι διαστάσεις, θα πρέπει να γίνει και νέος διαγωνισμός για τους κατασκευαστές των μασκών αυτών, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται 25 ημέρες για τη διαδικασία. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και όσες χρειαστούν για την κατασκευή και την παράδοση των μασκών στα σχολεία όλης της χώρας, ελπίζουμε πριν βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού και είναι πια άχρηστες. Στους μαθητές αναμένεται να δοθούν ακόμα δύο μάσκες ως το τέλος της χρονιάς, ενώ θα δοθεί ως αντικατάσταση και από μία σε εκείνους που πήραν γιγάντια μάσκα κατά την έναρξη των σχολείων.

Το γεγονός ότι εστάλησαν από το υπουργείο Υγείας στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι νέες προδιαγραφές για τις μάσκες είχε κάνει γνωστό και ο πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Παπαστεργίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της την περασμένη εβδομάδα. Η ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, έχει αποταθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το αν πρέπει να διεξαχθεί ή όχι νέος διαγωνισμός για την παραγωγή τους, κάτι τελικά που, όπως φαίνεται, θα πρέπει να γίνει.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε αντιληπτό στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, περίπου το ένα τρίτο των μασκών, δηλαδή σχεδόν 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές, ήταν σε λάθος μέγεθος εξαιτίας ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να πάψει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα. Την ευθύνη για το φιάσκο φυσικά δεν ανέλαβε κανείς, την ώρα που ο ένας υπουργός τα έριχνε στον άλλον, αναγκάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει κατά την πρόσφατη ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο «τραβώντας το αυτί» σε όσους κοιτάζουν τον εαυτό τους και όχι το σύνολο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα