865 νέα κρούσματα! Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

331 θετικοί στην Αττική, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 181 νέα περιστατικά

Εκτός ελέγχου είναι η έξαρση της πανδημίας στη χώρα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας να ανακοινώνει νέα εκτόξευση κρουσμάτων την Τετάρτη, καθώς οι μολύνσεις ανήλθαν στις 865. Την ίδια ώρα, 86 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και έξι έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Χθες ήταν η δεύτερη συνεχής ημέρα που σπάει το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων, με περίπου 200 νέες μολύνσεις περισσότερες από την αμέσως προηγούμενη, που ήταν η Τρίτη με 667 κρούσματα! Σταθερά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αττική με 331 κρούσματα, ενώ πιο δύσκολη θεωρείται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που άγγιξε τις 181 νέες μολύνσεις. Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε σε Αχαΐα (10), Βοιωτία (10), Εύβοια (13), Ιωάννινα (32), Κοζάνη (27), Λάρισα (23) και Σέρρες (19).

Από τα συνολικά 865 νέα κρούσματα του ιού, τα 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έφτασε τα 27.334, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες. Τα 3.672 (13,4%) από τα κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και άλλα 10.802 (39,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των 86 διασωληνωμένων ασθενών έπεσε στα 66 έτη. Από αυτούς, οι 28 (32,6%) είναι γυναίκες και το 91,9% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Άλλοι 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Με τους έξι νέους καταγεγραμμένους θανάτους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τον φονικό ιό στη χώρα έφτασε στους 534. Από τους θανόντες, οι 201 (37,6%) ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 79 έτη, ενώ το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Lockdown στην Καστοριά, «πορτοκαλί» πέντε πόλεις

Εφιάλτης δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση με την έξαρση της πανδημίας στη χώρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει εκτάκτως αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη ασφαλείας. Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία και είναι ενδεικτικό ότι η ενημέρωση ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς η σύσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων στη Θεσσαλονίκη έπεσε στα 28 έτη (!) και συνέχισε με τις αποφάσεις που θα ισχύουν από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου:

• Η Καστοριά περνά στο επίπεδο 4 και γίνεται η δεύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας, μετά την Κοζάνη, που θα βρεθεί στο «κόκκινο».

• Ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

• Τα Γιάννενα παραμένουν στο επίπεδο 3 και «η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί».

«Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να μπει φρένο στην έξαρση του ιού» κατέληξε ο υφυπουργός.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς έρχονται ως απόνερα του νέου αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με 865 νέες μολύνσεις, αλλά και ως αποτέλεσμα του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που κουβαλούν οι συγκεκριμένες περιοχές και της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων. Τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο είναι:

• Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

• Μόνο ατομική άθληση.

• Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.

• Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

• Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, κυριακάτικων αγορών κ.λπ.

• Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery.

• Στα καταστήματα τροφίμων θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ένα άτομο ανά 10 τ.μ., θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία και Σαββατοκύριακο.

• Αναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

• Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται το 50% των πωλητών με τρία μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων.

• Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

• Αναστολή συναθροίσεων.

• Στους χώρους λατρείας, έως εννέα άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κ.λπ., με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Ομάδα επέμβασης παρουσίασε ο Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη

Την καινούργια, δίκυκλη ταχεία ομάδα άμεσης επέμβασης, πρόληψης και καταστολής ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια ευέλικτη ομάδα, που αποτελείται από δυάδες αστυνομικών, στελεχωμένη με καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, η οποία βγαίνει στους δρόμους και υπάγεται στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. «Θα είμαστε παρόντες σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη αυτόν τον εχθρό και είτε να αποτρέψουμε είτε να προκαλέσουμε διάλυση συγκεντρώσεων οι οποίες οφείλονται σε ανεύθυνες αντιλήψεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αποκάλυψε: «Δεν έχουμε διάθεση αντιδικίας, αλλά θα επιχειρήσουμε με όλα τα μέσα ώστε να μην επιτρέψουμε μεγάλες συγκεντρώσεις, οι οποίες είναι βεβαιωμένο ότι δημιουργούν συνωστισμό και άρα μετάδοση του κορονοϊού»!

Ανακοινώθηκε επίσης ότι ενισχύονται Αστυνομία και συνοριοφυλακή σε Θεσσαλονίκη και Εβρο, αν και τα στοιχεία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, δείχνουν ότι η εγκληματικότητα υποχωρεί, ενώ διευκρίνισε πως από το ξεκίνημα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν προσληφθεί στη Θεσσαλονίκη 277 νέοι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης.

Εντός λίγων μηνών, επί της Εγνατίας Οδού, στους Δήμους Βόλβης και Δέλτα, θα βρίσκονται 50 νέοι αστυνομικοί για πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας. Ταυτόχρονα, η φύλαξη των συνόρων στην περιοχή του Εβρου θα ενισχυθεί περαιτέρω, με την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων τους επόμενους μήνες, οι οποίοι δρομολογείται να ενταχθούν στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. την άνοιξη του 2021. Θα γίνει πρόσληψη 600 συνοριοφυλάκων στον Εβρο, 100 στη Ροδόπη και 100 στην Καβάλα. «Δεν θα περάσει κανένας παράνομος στη χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την ανησυχία του: «Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ άσχημα και, εάν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολο να τα διαχειριστεί η οικονομία, θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη».

Συναγερμός στα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και ΑΧΕΠΑ

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές σε ολόκληρη τη χώρα καθώς εντοπίζονται συνεχώς κρούσματα του κορονοϊού σε πολλές περιοχές, ακόμη και σε νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και ο «Αγιος Σάββας» στην Αθήνα.

Μετά τις δεκάδες περιπτώσεις του ιού που εντοπίστηκαν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προέκυψε και νέο κρούσμα από τα εκτεταμένα τεστ που έγιναν την Τρίτη. Πρόκειται για έναν γιατρό της Οφθαλμολογικής Κλινικής, που παρέμεινε κλειστή χθες για να γίνει απολύμανση.
Μεγάλη ανησυχία επικρατεί και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», όπου χρειάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα καθώς βρέθηκαν πέντε άτομα θετικά στον ιό. Μάλιστα, οι τρεις από αυτούς είναι καρκινοπαθείς και έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο. Από την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι νοσούν δύο νοσηλεύτριες και μία εργαζόμενη στην καθαριότητα.

Την ίδια στιγμή, αγωνία για τη διασπορά του ιού επικρατεί στα Ψαχνά Ευβοίας, καθώς έγινε γνωστό ότι θετικοί βρέθηκαν 18 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η πρώτη θετική περίπτωση ήταν ένας Ινδός και στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης προέκυψαν και τα υπόλοιπα κρούσματα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, όπου προέκυψαν τέσσερα κρούσματα σε εργοστάσιο κτηνιατρικού εξοπλισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόμενος της επιχείρησης εμφάνισε πυρετό, βρέθηκε θετικός στον ιό και με την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου διαπιστώθηκαν και τα υπόλοιπα τρία κρούσματα.

Επίσης, ακόμη τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα καταγράφηκαν στο γηροκομείο Ζωσιμάδων στα Ιωάννινα σε δύο ηλικιωμένους και έναν εργαζόμενο. Οι δύο φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Συνολικά, από τη συγκεκριμένη δομή έχουν νοσήσει 16 άτομα.

Στο μεταξύ, φορέας του κορονοϊού φέρεται ότι είναι μια νεφροπαθής που έμενε σε κτίριο «υγειονομική βόμβα» επί της οδού Φαβιέρου, στο Μεταξουργείο, το οποίο εκκενώθηκε νωρίς χθες το πρωί από συνεργεία του δήμου και την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, διέμεναν εκεί πέντε αλλοδαποί και τρεις Ελληνες, κάτω από άθλιες συνθήκες. Μόλις έγινε γνωστό ότι η γυναίκα είναι φορέας του ιού, έφτασε στο σημείο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, η Σχολή Ευελπίδων μπήκε σε καραντίνα έως τις 3 Νοεμβρίου μετά τον απρόσμενα μεγάλο αριθμό 17 κρουσμάτων. Θετικοί βρέθηκαν, ακόμη, ένας ιερέας στην Αμαλιάδα και ένας δόκιμος υπαστυνόμος στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και ένας 38χρονος προπονητής πολεμικών τεχνών στην Αυλίδα που είχε πάει πρόσφατα σε εκδρομή στην οποία συμμετείχαν αρκετά άτομα.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα