Αιφνιδιαστικό (καθολικό) lockdown σε Θεσσαλονίκη – Σέρρες

Ανοιχτά παραμένουν σχολεία (πλην λυκείων), καταστήματα τροφίμων, βενζινάδικα, φαρμακεία. Μετακινήσεις με SMS μόνο τις ώρες 05.00 – 21.00.

Την παντελή απουσία κυβερνητικού σχεδίου για την ανάσχεση της πανδημίας μαρτυρά το αιφνιδιαστικό lockdown που ανακοινώθηκε χθες για Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Μόλις δύο μέρες πριν ο πρωθυπουργός με βαρύγδουπο διάγγελμά του είχε εξαγγείλει πακέτο μέτρων που θα απομάκρυνε το ενδεχόμενο lockdown, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του «αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Έντρομοι από τους ανεπίτρεπτους αυτοσχεδιασμούς και εξοργισμένοι από τις εξαγγελίες μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, οι πολίτες παρακολουθούν τη χώρα να μπαίνει σε βαθιά ύφεση και τις ΕΕντατικές να ασφυκτιούν! Η εικόνα του απόλυτου μπάχαλου που επικρατεί ολοκληρώθηκε αργά χθες το απόγευμα, όταν πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του lockdown η κυβέρνηση ανακοίνωσε «λουκέτο» στα λύκεια Θεσσαλονίκης και Σερρών και διδασκαλία μέσω τηλεδιασκέψεων!

Σε πλήρες lockdown μπαίνουν από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Μετά τις 21.00 έως τις 05.00 οι πολίτες θα κυκλοφορούν μόνο για λόγους υγείας και εργασίας (με ειδικό σημείωμα από την εργοδοσία), ενώ για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας επιστρέφει η χρήση sms για όλες τις μετακινήσεις. Οποιος κινείται στον δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Στο sms που θα στέλνουν από το πρωί της Τρίτης οι πολίτες στο 13033 για τις μετακινήσεις τους θα αναγράφονται ο αριθμός 1 έως 6, κενό, το ονοματεπώνυμό τους και η διεύθυνση κατοικίας τους.

Ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 21.00 ούτε με την αποστολή μηνύματος, δεδομένου ότι παράλληλα θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας, με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία και τους λόγους υγείας. Οι δύο περιοχές μπαίνουν στην «γκρι ζώνη», ξεχωριστά από τις ζώνες επιτήρησης και συναγερμού. Στις δύο περιφερειακές ενότητες θα είναι ανοιχτά μόνο τα σχολεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία, ενώ δεν θα γίνονται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Πλέον η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: στη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινη) και στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο γκρι, δηλαδή σε lockdown, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα