Ολέθρια κυβερνητικά λάθη οδήγησαν στο νέο καθολικό lockdown

Αιφνιδιαστικές κινήσεις προδίδουν έλλειψη σχεδίου! Ενώ απέκλειαν την ύστατη λύση, αιφνιδίως άλλαξαν γνώμη

Όλεθρος προ των πυλών για τη χώρα, με τον εφιάλτη της καραντίνας να επιστρέφει! Ολόκληρη η χώρα μπαίνει στην… κατάψυξη για έναν μήνα, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας! Οπως είπε ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι γενικό lockdown, καθώς έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. Επιβεβαιώνεται έτσι η παταγώδης κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση του κορωνοϊού, παρότι η Ελλάδα είχε σοβαρό πλεονέκτημα να προετοιμαστεί σωστά, έχοντας αποκρούσει ουσιαστικά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όμως τα τραγικά λάθη (ανεξέλεγκτος τουρισμός, χάος στα μέσα μεταφοράς, λάθος μέτρα περιορισμού, καθυστερήσεις στις αποφάσεις, ελλιπής προετοιμασία δομών υγείας) οδήγησαν στο χάος, με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος και η χώρα να κινδυνεύει με ολοκληρωτική οικονομική (και κοινωνική) καταστροφή!

Βεβαίως επειδή όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, δεν αποκλείεται ορισμένοι στην κυβέρνηση να… καλοβλέπουν ένα δεύτερο lockdown, που θα δώσει την ευκαιρία για απευθείας διαδικασίες fast track στη λήψη αποφάσεων, ακόμα και ερήμην της Βουλής, και άλλα… κόλπα σαν αυτά που είδαμε πριν από μερικούς μήνες!

Μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δέχθηκε χθες εισήγηση να «παγώσουν» τα πάντα στη χώρα από τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με τα οποία συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι το lockdown θα διαρκέσει έναν μήνα και πρόσθεσε ότι η πρόταση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Στις 12 το μεσημέρι, σε έκτακτη ενημέρωσή του προς τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γνωστοποιήσει την απόφασή του, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Τσιόδρα αποφασίστηκαν μετά την τηλεδιάσκεψη, στο τραπέζι της οποίας τέθηκαν αρχικά το lockdown στην Αττική, όπως έχει γίνει ήδη με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, καθώς και η πρόταση να κλείσουν στην Αττική τα λύκεια και να μπει απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Κικίλιας, τελικά αποφασίστηκε «λουκέτο» για όλη τη χώρα.

Αξίζει να τονιστεί ότι χθες το πρωί κυβερνητικά στελέχη απέκλειαν το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα. Ενδεικτικό της κυβερνητικής ασυναρτησίας είναι ότι μιλώντας χθες το πρωί στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνιζε κατηγορηματικά πως η Αττική δεν βρίσκεται κοντά σε lockdown και δήλωνε ότι από τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, αν χρειαστεί, θα είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό. Όμως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διαψεύστηκε (και διασύρθηκε) μόλις λίγες ώρες έπειτα από τον υπουργό Υγείας. Είναι σαφές ότι πλέον δεν ξέρουν τι τους γίνεται…

Νέο ρεκόρ με 2.646 κρούσματα

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε αριθμούς-ρεκόρ σε όλους τους τομείς, αφού χθες είχαμε 2.646 κρούσματα, 179 διασωληνωμένους και 18 νεκρούς.

Πλησιάζει τις 1.000 μολύνσεις η Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 823 κρούσματα, ενώ άλλα 588 καταγράφηκαν στην Αττική. Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση σε Λάρισα (111), Δράμα (85), Ροδόπη (83) και Σέρρες (72), ενώ διψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαμε και σε Αρκαδία (16), Αχαΐα (22), Βοιωτία (14), Εβρο (61), Ηλεία (10), Ημαθία (45), Ηράκλειο (17), Ιωάννινα (25), Καβάλα (57), Καρδίτσα (24), Κιλκίς (51), Κορινθία (34), Λέσβο (16), Μαγνησία (26), Μεσσηνία (31, Ξάνθη (55), Πέλλα (54), Πιερία (31), Τρίκαλα (42), Χαλκιδική (37) και Χανιά (10).

Από τα 2.646 νέα κρούσματα του Covid-19, τα 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα έφτασε τα 46.892, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 4.271 (9,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14.427 (30,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των 179 ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι τα 67 έτη, οι 42 από αυτούς (23,5%) είναι γυναίκες και τo 88,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 305 ασθενείς.

Οι 18 νέοι καταγεγραμμένοι θάνατοι ανεβάζουν τη «μαύρη» λίστα του ιού συνολικά στη χώρα στους 673 νεκρούς. Από αυτούς, οι 259 (38,5%) ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κατά δεκάδες οι μολύνσεις σε γιατρούς – νοσηλευτές

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή ένας από τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνταν στο ιδιωτικό γηροκομείο στα Ιωάννινα στο οποίο διαπιστώθηκαν συνολικά 55 κρούσματα κορονοϊού. Το θύμα του ιού ήταν ένας 92χρονος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος είχε μεταφερθεί από το γηροκομείο στο Νοσοκομείο Φιλιατών, στη Θεσπρωτία.

Στο γηροκομείο παραμένουν περισσότεροι από 20 ηλικιωμένοι που βρέθηκαν θετικοί. Ωστόσο θεωρείται επιβεβλημένη η μεταφορά τους σε νοσοκομεία, καθώς η κατάσταση της υγείας τους έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στις 24 Οκτωβρίου και στις 30 του μήνα έγινε ο έλεγχος, που αποκάλυψε την εκτεταμένη διασπορά.

Μιλώντας χθες για τη συρροή κρουσμάτων στο ιδιωτικό γηροκομείο, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης είπε ότι ανέτρεψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου. Μάλιστα, ανέφερε ότι στο γηροκομείο είχαν γίνει δύο καθολικά τεστ από τον ΕΟΔΥ στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 16 Οκτωβρίου, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο θετικό κρούσμα, και η μονάδα έχει ελεγχθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για την τήρηση των πρωτοκόλλων από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ έχει σημάνει συναγερμός και στον Βόλο, καθώς εντοπίστηκαν εννέα θετικές περιπτώσεις του ιού σε μονάδα υγείας που λειτουργεί ως κέντρο αποκατάστασης. Πρόκειται για έξι γυναίκες και τρεις άνδρες, που είναι όλοι πάνω από 65 ετών και πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο «Αχιλλοπούλειο», όπου νοσηλεύονται σε αεριζόμενους θαλάμους της Β’ Παθολογικής Κλινικής, ενώ θα γίνουν τα απαραίτητα τεστ σε όλους τους εργαζομένους στο κέντρο.

Την ίδια στιγμή σχεδόν 50 κρούσματα διαγνώστηκαν, μέχρι στιγμής, στους περίπου 500 συνοριοφύλακες που θα εκπαιδεύονταν στις σχολές Κομοτηνής και Διδυμότειχου. Τα rapid tests έχουν ολοκληρωθεί στη σχολή της Κομοτηνής, όπου εντοπίστηκαν θετικά 41 άτομα, και βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτή του Διδυμότειχου, όπου έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής εφτά κρούσματα. Τα τεστ ζήτησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, γνωρίζοντας ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σχετικά με τη διασπορά του ιού στους υγειονομικούς υπαλλήλους και ειδικά αυτούς που εργάζονται σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου») επιβεβαιώθηκαν 40 και 63 νέα περιστατικά αντίστοιχα το τελευταίο 24ωρο σε όλους τους κλάδους εργαζομένων. Άλλοι οκτώ υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στο Νοσοκομείο Κιλκίς και οκτώ σε εκείνο της Αλεξανδρούπολης, ενώ στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» εντοπίστηκαν θετικοί τρεις ασθενείς και τρεις νοσηλευτές.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα