Δέκα οικονομικά μέτρα ύψους 3,3 δισ. € για το lockdown

Μεγάλη κοροϊδία με τα 800 € καθώς οι εργαζόμενοι που θα σταματήσουν να εργάζονται από αύριο θα λάβουν μόνο 640 €! Καμία πρόνοια για τα τραπεζικά δάνεια

Λίγες ημέρες μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό, έρχεται να ανακοινώσει και νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων για τον Νοέμβριο, με φόντο το νέο lockdown σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα στήριξης φτάνουν τα 3,3 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει να έρθουν και νέα μέτρα, εφόσον χρειαστούν. Αρκεί να πέσουν στην αγορά και να μη μείνουν εξαγγελίες, όπως πολλά από τα 24 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στην πρώτη φάση της πανδημίας.

• Έκτακτη αποζημίωση 800 €

Έκτακτη αποζημίωση 800 ευρώ θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι μπουν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, με φόντο το νέο lockdown. Αφορά τους εργαζομένους που προσελήφθησαν έως τις 4 Νοεμβρίου.

Τους προηγούμενους μήνες οι εργαζόμενοι που έβγαιναν σε αναστολή έπαιρναν 534 ευρώ για 30 μέρες ή 17,5 ευρώ τη μέρα. Πλέον η ημερήσια αποζημίωση πηγαίνει στα 26,66 ευρώ. Στην πράξη τα 800 ευρώ θα πάρουν όσοι ήταν σε αναστολή και τον Οκτώβριο και παραμένουν σε αναστολή από την 1η έως τις 30 Νοεμβρίου.

Και κάπου εδώ αρχίζει η… κοροϊδία των εργαζομένων, που νομίζουν πως θα πάρουν όλοι τα 800 ευρώ: Αν μια επιχείρηση κλείσει με εντολή του κράτους το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, όταν θα αρχίσει το lockdown, θα πάρει 640 ευρώ από το κράτος, επειδή θα βρεθεί σε αναστολή για 24 μέρες. Τις πρώτες έξι μέρες του μήνα που δούλεψε θα πληρωθεί από τον εργοδότη του.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 1.000 ευρώ τον μήνα βγαίνει σε αναστολή στις 10 Νοεμβρίου. Θα πρέπει να πάρει το 1/3 του μισθού του από τον εργοδότη του, δηλαδή 333 ευρώ, και για τις υπόλοιπες 20 μέρες του μήνα θα αποζημιωθεί από το κράτος. Θα πάρει δηλαδή 26,66 ευρώ επί 20 μέρες, δηλαδή 533,2 ευρώ. Συνολικά θα πάρει στην τσέπη του 866,2 ευρώ και θα χάσει 133,8 ευρώ.

Εφόσον δηλωθεί σε αναστολή από 1ης Νοεμβρίου, θα λάβει ως έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ, αν δηλωθεί σε αναστολή για 15 ημέρες θα λάβει 400 ευρώ, ενώ για 20 ημέρες 533,2 ευρώ. Οι δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» θα γίνουν τον Δεκέμβριο και η πληρωμή θα γίνει από 21 έως 31 Δεκεμβρίου. Το κράτος καλύπτει και το 100% των εισφορών των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού τους μισθού.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπουν σε αναστολή πάνω από 1.100.000 εργαζόμενοι, όταν την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου είχαν τεθεί σε αναστολή 900.000 άτομα. Από το ενισχυμένο έκτακτο επίδομα για τις αναστολές εργασίας το κράτος θα βγάλει από τα ταμεία του 890.000.000 ευρώ.

• Επίδομα 400 € σε μακροχρόνια ανέργους

Εκτακτο επίδομα 400 ευρώ θα πάρουν και οι μακροχρόνια άνεργοι. Πρόκειται για 130.000 συμπολίτες μας που απέκτησαν πρόσφατα την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ από την 1η Μαρτίου και μέχρι τον Νοέμβριο θα λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Όσοι έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ θα επιβεβαιώσουν τον ΙΒΑΝ ενώ οι υπόλοιποι θα τον καταχωρίσουν σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Το κόστος υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ.

• Δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας

Για δύο μήνες επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Οι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης θα λάβουν 798,5 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι 720 ευρώ και οι μακροχρόνια άνεργοι 400 ευρώ. Οι άνεργοι που ολοκλήρωσαν τη 12μηνη επιδότησή τους εντός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα λάβουν εφάπαξ τα δύο μηνιαία επιδόματα εντός Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιποι σε δύο δόσεις. Το κόστος υπολογίζεται στα 308.000.000 ευρώ.

• Μείωση ενοικίου 40% και αποζημιώσεις ιδιοκτητών με μετρητά

Η κυβέρνηση επαναφέρει την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων, αφού δεν προχώρησε το μέτρο της εθελοντικής μείωσης, μια και λίγοι ιδιοκτήτες δέχθηκαν να λάβουν μικρότερο μίσθωμα. Ο λόγος; Το κράτος τούς χρωστά ακόμα τις φοροελαφρύνσεις της περασμένης άνοιξης!

Για τα ενοίκια Νοεμβρίου αλλάζει ο τρόπος που θα αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού επαναφέρει την υποχρεωτική μείωση κατά 40%. Πλέον θα παίρνουν στο χέρι τα μισά λεφτά που χάνουν από τα «κουρεμένα» ενοίκια και θα πιστώνονται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που εισπράττει κάθε μήνα ενοίκιο 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο θα πληρωθεί τα 600 ευρώ, αφού θα υπάρξει υποχρεωτικό κούρεμα 40%. Το κράτος θα του δώσει άμεσα, μετρητά, το 50% των 400 ευρώ που δεν εισέπραξε, δηλαδή 200 ευρώ.

Με το προηγούμενο καθεστώς ο ίδιος ιδιοκτήτης θα έπαιρνε φοροελάφρυνση, σε φόρους όπως ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, ύψους 120 ευρώ.

Μειωμένο ενοίκιο δεν θα πληρώνουν μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό, με βάση τη διευρυμένη λίστα με τους ΚΑΔ Απριλίου, αλλά και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων για την πρώτη κατοικία, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι γονείς των πληττόμενων επιχειρήσεων για τα σπίτια των παιδιών τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται από το υπουργείο Οικονομικών στα 30.000.000 ευρώ.

• Χρέη επιχειρήσεων σε Εφορία και Ταμεία

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που ήταν να πληρωθούν τον Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66.000.000 ευρώ.

• Χρέη εργαζόμενων σε Εφορία και Ταμεία

Για τους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή σε όλη τη χώρα,δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που ήταν να πληρωθούν τον Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 27.000.000 ευρώ.

• Δόσεις στις τράπεζες

Όσοι έχουν δάνεια στις τράπεζες δεν θα πληρώσουν καμία δόση έως το τέλος του έτους. Φυσικά, η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, ίσχυε και πριν από τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αφού το είχε ανακοινώσει ήδη εδώ και αρκετές μέρες η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου από τα νέα μέτρα. Το ίδιο ισχύει και για όσους επλήγησαν από την πανδημία στον πρώτο κύκλο της υγειονομικής κρίσης.

• Παράταση στον ΦΠΑ Νοεμβρίου

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες περιλαμβάνονται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και μετά. Το κόστος υπολογίζεται στα 230.000.000 ευρώ.

• Ενισχυμένες οι επιστρεπτέες προκαταβολές

Η κυβέρνηση θεωρεί βέβαιη τη μεγαλύτερη «βουτιά» στο ΑΕΠ, αφού ακόμα και η Κομισιόν προέβλεψε ύφεση 9%, χωρίς να υπολογίσει καν το νέο lockdown. Γι’ αυτόν τον λόγο το οικονομικό επιτελείο ρίχνει επιπλέον «ζεστό» χρήμα στην αγορά, για να μειωθούν οι επιπτώσεις της καραντίνας, που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και 3,5 δισ. ευρώ. Ετσι, διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί ισχύει ακόμα, όπως και το δικαίωμα συμμετοχής όλων των ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και των νέων επιχειρήσεων.

Το κόστος της ενισχυμένης 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ και της 5ης στα 700.000.000 ευρώ.

• Η «τύχη» των επιταγών

Στον αέρα παραμένει ακόμα το θέμα των επιταγών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αρκέστηκε να πει ότι σχεδιάζεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Στην καραντίνα της άνοιξης το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση στη λήξη τους κατά 75 μέρες.

Τον Σεπτέμβριο σφραγίστηκαν 1.544 επιταγές αξίας 23.360.000 ευρώ, όταν τον Αύγουστο είχαν σφραγιστεί 605 επιταγές αξίας 4.970.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα