«Αναξιόπιστα τα rapid tests που γίνονταν στις πύλες εισόδου»

Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ αποκαλύπτει ότι στα σύνορα δεν γίνονταν το καλοκαίρι σωστοί έλεγχοι

«Βόμβα» από καθηγήτρια του ΑΠΘ, που θεωρεί αναξιόπιστα τα τεστ κορονοϊού που έγιναν στα σύνορα του Προμαχώνα αλλά και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για τον έλεγχο των ταξιδιωτών. Μάλιστα ο ΠΟΥ συνιστά να μη χρησιμοποιούνται πλέον αυτά τα τεστ αντιγόνου (τα γνωστά rapid tests).

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-Cov2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί» στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ήταν καταπέλτης:

«Τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται για τον έλεγχο σε αεροδρόμια ή σύνορα, κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο. Η αλήθεια είναι ότι όλο το καλοκαίρι δεχόμασταν χιλιάδες δείγματα, τόσο από τα σύνορα του Προμαχώνα όσο και από τα αεροδρόμια, προκειμένου να ελέγξουμε αυτούς τους τουρίστες με την κλασική μοριακή μέθοδο PCR. Ο λόγος που ο ΠΟΥ δεν θεωρεί αξιόπιστα τα τεστ αντιγόνου είναι γιατί ακριβώς τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση αυτών των τεστ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις».

Όπως γίνεται αντιληπτό, όλο το καλοκαίρι έμπαιναν «τουρίστες» από τα σύνορα του Προμαχώνα και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στους οποίους, σύμφωνα με τα λεγόμενα της καθηγήτριας, δεν γινόταν ο σωστός έλεγχος! Γι’ αυτό γέμισε… κορονοϊό η Βόρεια Ελλάδα.

Αυξάνεται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Το πρόβλημα με τον κορονοϊό συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία φαίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ότι απέχει ακόμη σημαντικά από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Αυτό δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ για τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώνονται.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγεί:

«Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Οταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μια πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία».

Για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη ρωτήθηκε ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, ο οποίος απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών ή σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

Έγινε γνωστό ότι η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τα λύματα εμπορικών εταιριών με εγκαταστάσεις στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο και, μετά την ανίχνευση στα λύματα, εντοπίσθηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα