Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Το lockdown χειροτερεύει την κατάσταση»

Ο καθηγητής Ιωαννίδης εκτιμά ότι μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό μέχρι και 1.000.000 Έλληνες

Σε ανατριχιαστικές εκτιμήσεις για τον βαθμό διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας προχώρησε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης, καθώς δεν απέκλεισε να έχει μολυνθεί ήδη το ένα δέκατο του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας!

Οι σοκαριστικές δηλώσεις του διακεκριμένου επιστήμονα προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία στους πολίτες, σε μια χρονική συγκυρία που το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

«Και στην Ελλάδα, και σε πολλές άλλες χώρες, δεν έχουμε δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης. Περιμένουμε να δούμε πόσα κρούσματα θα διαγνώσουμε από ανθρώπους που έχουν συμπτώματα ή από σπασμωδικές περιπτώσεις σε πλατείες. Όμως, αυτό δεν μας δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη του επιδημικού κύματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ομογενής επιστήμονας και πρόσθεσε: «Δεν θα μου προκαλούσε περιέργεια εάν αυτή τη στιγμή περίπου 400.000 με 1.000.000 Ελληνες έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Με σαφώς υψηλότερα ποσοστά σε βόρεια Ελλάδα και αρκετά υψηλά ποσοστά στην Αττική».

Στη συνέχεια ο καθηγητής του Στάνφορντ, για τον οποίον αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος δεν βρισκόταν στις «προτιμήσεις» των τηλεοπτικών καναλιών, επισήμανε τις δραματικές επιπτώσεις της καραντίνας που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην υγεία των πολιτών.

Όπως ανέφερε, το lockdown όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από όσα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη λήψη άλλων στοχευμένων μέτρων, αλλά αντιθέτως χειροτερεύει την κατάσταση.

«Όταν κάνουμε lockdown, ποτέ δεν είναι πλήρες lockdown. Ενα 50% του πληθυσμού εργάζεται σε απαραίτητες εργασίες, δουλεύει, κινείται, θα γυρίσει σπίτι του και ενδεχομένως να μολύνει και ευάλωτες ομάδες. Οταν μπαίνει κάποιος στον φαύλο κύκλο της καραντίνας, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι σε 15-20 μέρες θα ξανανοίξει» πρόσθεσε.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, το 50% του πληθυσμού ανέπτυξε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα 25% των ανθρώπων 18 έως 24 χρόνων είχε αυτοκτονικές διαθέσεις.

«Ακόμα και αν δεν αυτοκτονήσουν, θα βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης δυσλειτουργίας, ψυχικής και κοινωνικής» υπογράμμισε με νόημα ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε ότι η πρώτη καραντίνα δημιούργησε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και στην αντιμετώπιση της φυματίωσης, ενός χρόνιου προβλήματος που σκοτώνει 1.500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

«Μόνο το πρώτο lockdown μπορεί να στοιχίσει περίπου 1.400.000 περισσότερους θανάτους από φυματίωση, σε έναν ορίζοντα πέντε ετών»!

Σχολιάζοντας τα νέα της Pfizer για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της για τον κορονοϊό, ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής υποστήριξε πως πρόκειται για ένα θετικό νέο, που αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. «Όμως, είναι ακόμα νωρίς, είναι μόνο μια ανακοίνωση. Υπάρχει το πρόβλημα της “κατάρας του νικητή”. Κάποιος που ανακοινώνει ενθουσιαστικά αποτελέσματα πολύ νωρίς μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα όσο η αρχική ανακοίνωση. Όμως, όταν ξεκινάμε από 90%, ακόμα και αν βρεθούμε στο 70% ή 60%, θα εξακολουθεί να είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα