Οργισμένη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για τους αρνητές της θείας κοινωνίας

«Απολίτιστα σχόλια» για την εκδημία του ποιμενάρχη

Στην αντεπίθεση πέρασε -φανερά ενοχλημένη- η Εκκλησία της Ελλάδος με αφορμή ειρωνικά δημοσιεύματα σχετικά με την εκδημία του μητροπολίτη Λαγκαδά και τη μαρτυρία της πίστεώς του στη θεία κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει επίδοξους καθοδηγητές της κοινής γνώμης όσους επιμένουν με νευρωτικό τρόπο να ασχολούνται αποκλειστικά με τη θεία κοινωνία και να επιβάλλουν αντιεπιστημονικούς συσχετισμούς με τη διασπορά του κορονοϊού, σε πείσμα των επιδημιολογικών στοιχείων, και αποφαίνονται ακόμα και για ζητήματα πίστεως «δογματίζοντας» δίχως καμιά θεολογική γνώση και αρμοδιότητα.

Παράλληλα, σημειώνει ότι από τη στιγμή που η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ζητά την κρατική απαγόρευση της θείας κοινωνίας ως «ανθυγιεινής», επειδή απλώς ο ίδιος δεν πιστεύει.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει επίσης σαφές ότι η Εκκλησία της Ελλάδος με τις εγκυκλίους και τις ανακοινώσεις της πάντοτε συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους ιερούς ναούς, ενώ ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας και, βέβαια, ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις, ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους.

Διευκρινίζει ακόμη ότι η διοικούσα Εκκλησία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης συνεργάζεται με την Πολιτεία, και τα μέλη της τηρούν τις υγειονομικές προβλέψεις, προτρέποντας τους κληρικούς και τον πιστό λαό να τηρούν όσους περιορισμούς θεσμοθετούνται από το κράτος και εισηγούνται οι επιστημονικοί σύμβουλοί του.

Αναφορικά με τα ειρωνικά σχόλια σχετικά με την εκδημία του μητροπολίτη Λαγκαδά, η Ιερά Σύνοδος τα χαρακτηρίζει απολίτιστα και υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν είναι δικαίωμα κανενός να επιχαίρει και να χλευάζει την κοίμηση ενός συνανθρώπου του, επειδή ήταν κληρικός της Εκκλησίας, την οποία θεωρεί ως παράταξη και μάλιστα αντίθετή του. Άλλωστε, καλεί όλους να μην ενδώσουν στην καλλιέργεια κοινωνικού ρατσισμού, στη στοχοποίηση και την ενοχοποίηση των αρρώστων και των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού για οποιονδήποτε λόγο.

Ύστατο «χαίρε» στον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Ένα αλλιώτικο «ύστατο χαίρε» είπαν κλήρος και λαός στον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, η εξόδιος ακολουθία του οποίου εψάλη χθες στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Η ακολουθία τελέσθηκε -κεκλεισμένων των θυρών- από τον τοποτηρητή, μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο και με την παρουσία ελάχιστων ιερέων λόγω των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό. Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν μέσω διαδικτύου τη διαφορετική αυτή ακολουθία. Τα μηνύματα πόνου και θλίψης ήταν πολλά, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για συγκλονιστικές εικόνες παρατηρώντας μέσα στον ναό τους ανθρώπους που θα μετέφεραν το φέρετρο να φορούν ολόσωμη στολή προστασίας από τον ιό, αφού ο 62χρονος ιεράρχης είχε διαγνωστεί θετικός.

Η θλίψη των δεκάδων αρχιερέων και εκατοντάδων πιστών που ήθελαν να είναι εκεί να ασπαστούν τον γέροντά τους και να ευχηθούν ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του είναι ανείπωτη. Ανθρωποι από το στενό του περιβάλλον, μη μπορώντας να κρύψουν τα δάκρυά τους, κάνουν λόγο για σοκαριστικές στιγμές. Η ανάγκη τους να αγγίξουν και να ασπαστούν τον πνευματικό τους πατέρα θα μείνει ακάλυπτη και θα είναι ένα βάρος που θα κουβαλούν πάντοτε μαζί τους.

Παράλληλα, η πόλη θρήνησε με τον δικό της τρόπο την απώλεια του ποιμενάρχη της. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ ήταν κλειστές όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του δήμου. Οι ελάχιστοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας που παρευρέθηκαν στην κηδεία έκαναν λόγο για έναν λαμπρό αρχιερέα με αγάπη για τον πλησίον και τον τόπο του, ενώ αναφέρθηκαν στο σημαντικό πολυσχιδές κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο του μακαριστού.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα