Το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών – Θα εμβολιάζονται δωρεάν 2.117.440 πολίτες τον μήνα σε 1.018 κέντρα

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Το σχέδιο εμβολιασμού για τον κορονοϊό παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, για όταν θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο. Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή, εξήγησε ο κ. Κικίλιας.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί 10 λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Εάν χρειαστεί «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιό μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ωστόσο ήδη «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Όσον αφορά τον τρόπο που θα κλείνονται τα ραντεβού, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι ο πολίτης θα μπορεί «να κλείσει ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι’ αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή όπου μένει, συγκεκριμένη ώρα», ενώ συμπλήρωσε ότι «για αυτό το κομμάτι, το ψηφιακό, είναι υπεύθυνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη βοήθεια την οποία μας δίνουν».

Ξεκινώντας την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα», σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας τού έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα