Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την προέλευση του κορονοϊού

Το 50% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις διογκώνουν σκόπιμα τη θνησιμότητα του ιού για να φοβίσουν τον κόσμο

Aποκαλυπτικά είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας του ΑΠΘ, η οποία έδειξε ότι ένας στους τρεις Eλληνες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά την πηγή προέλευσης του κορονοϊού. Πολλοί ασπάζονται την άποψη ότι ο ιός κατασκευάστηκε από συγκεκριμένη χώρα για να υπηρετήσει τα συμφέροντά της, ενώ ικανό ποσοστό συμμερίζεται την άποψη ότι ο Covid-19 μπορεί να είναι τιμωρία από τον Θεό!

Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Journal of Affective Disorders», οι θεωρίες που αφορούν ειδικά την επιδημία φούντωσαν μετά το πρώτο lockdown. Από τα στοιχεία της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περίπου 3.500 άτομα ηλικίας 18-69 χρόνων, προκύπτει ότι ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες είναι απολύτως πεπεισμένος ότι κάποιες από αυτές τις θεωρίες ευσταθούν, 1/3 τις συζητάει και μόλις 1/3 τις απορρίπτει, χωρίς επιφυλάξεις.

Μάλιστα, αυτοί που αποδέχονται πλήρως την επίσημη άποψη είναι κάτω από 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% έχει κάποιου τύπου διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Φουντουλάκη.

• Ειδικότερα, το επιχείρημα ότι η θνησιμότητα εξαιτίας του κορονοϊού είναι υπερβολική και ότι το κάνουν επίτηδες οι κυβερνήσεις για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον τρομάξουν βρίσκει ευήκοα ώτα στο 50% των πολιτών, ενώ το 25% είναι απόλυτα πεπεισμένο γι’ αυτό.

• Τουλάχιστον ένα 20% πιστεύει ακράδαντα ότι οι κυβερνήσεις δημιούργησαν τον ιό για να προκαλέσουν εσκεμμένα μια οικονομική κρίση!

• Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι το 20% των συμμετεχόντων δεν απέκλεισε το σενάριο να προκάλεσε ο… Θεός την πανδημία για να μας τιμωρήσει, ενώ το 3% πιστεύει ακράδαντα ότι η νόσος είναι η… άνωθεν τιμωρία μας!

• Την ίδια ώρα, το 5% πιστεύει ακράδαντα ότι η τεχνολογία 5G συνδέεται με την εξάπλωση του ιού, κατευθύνοντας τον κορονοϊό στους πνεύμονες, ενώ περίπου το 15% το συζητά.

«Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα δέχτηκαν, τουλάχιστον σε μέτριο βαθμό, κάποια θεωρία που δεν ήταν παράξενη, αλλά αντίθετα ανανακλούσε μια κοινωνικοπολιτική αντίληψη του κόσμου. Για παράδειγμα, πολλοί υποστηρίζουν την άποψη ότι ο κορονοϊός απελευθερώθηκε σκόπιμα, προκειμένου, ως βιοόπλο, να προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση, επίτηδες και με σχέδιο» τόνισε ο κ. Φουντουλάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας το ποσοστό κλινικής κατάθλιψης -και όχι των καταθλιπτικών συμπτωμάτων γενικά- σχεδόν τριπλασιάστηκε, αγγίζοντας το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ έπρεπε να κυμαίνεται γύρω στο 3%-5% ή και χαμηλότερα.

Ανησυχητικά είναι, επίσης, τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία διπλασιάστηκε το ποσοστό αυτοκτονικών σκέψεων και όσων εμφάνισαν συμπτώματα έντονου άγχους και φόβου μέσα στην καραντίνα, αφού επίσης ότι χάλασε η ποιότητα του ύπνου των Ελλήνων, καθώς παρατηρήθηκε ότι μεγάλο ποσοστό είχε δυσκολία να κοιμηθεί, έμενε ξάγρυπνο έως πολύ αργά το βράδυ, σερφάροντας στο διαδίκτυο, και αναγκαστικά ξυπνούσε πολύ αργά.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία έρευνα για τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι τα ευρήματα θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο χειρότερα!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα