Κυνήγι μαγισσών! Έρευνα της Δικαιοσύνης για τον… Πετράκο

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε εντολή να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η διέγερση σε ανυπακοή, με αφορμή συγκεκριμένα δημοσιεύματα σε δύο εφημερίδες, αλλά και το βίντεο που ανέβασε πρόσφατα στο διαδίκτυο ο τραγουδιστής Γρηγόρης Πετράκος για τον κορονοϊό.

Μέσα στον ορυμαγδό πληροφοριών για τον φονικό ιό, σε μια κοινωνία κουρασμένη και φορτισμένη από τα μέτρα και τις κυβερνητικές παλινωδίες, κάποιοι έχουν αρχίσει να μπερδεύουν τι είναι είδηση και τι είναι άποψη. Επίσης εδώ και χρόνια μπερδεύουν τι είναι μέσο ενημέρωσης, τι μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ποιες οι διαφορές τους. Ακόμα και ο όρος fake news (ψευδείς ειδήσεις), που φαίνεται να είναι το ζητούμενο της εισαγγελικής έρευνας, πλέον χρησιμοποιείται από όλους κατά το δοκούν.

Το ζήτημα είναι να μην αρχίσει να μπερδεύεται η Δικαιοσύνη και να μην καταλήξει σε κυνήγι μαγισσών. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, οι πράξεις διώκονται και όχι οι απόψεις, άρα ο ρόλος του εισαγγελέα είναι να εντοπίσει διάπραξη αδικημάτων και μόνο.

Ο Γρηγόρης Πετράκος πρόσφατα παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία ερμηνεύοντάς τα με τον δικό του τρόπο μέσω του διαδικτύου. Στο βίντεο δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει κορονοϊός, ούτε προέτρεψε κανέναν να μη φοράει μάσκα ή να μην ακολουθεί τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Δεδομένου ότι πρόκειται για τραγουδιστή (έστω και με πτυχίο φυσικοθεραπευτή, όπως αναφέρει ο ίδιος) και όχι για λοιμωξιολόγο, ο καθένας γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος λέει τι. Και ο καθένας μπορεί να το «ζυγίσει».

Οι απόψεις σε μια Δημοκρατία εκφράζονται ελεύθερα. Εξαιτίας της πανδημίας έχουν περιοριστεί μια σειρά από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η οικονομική δραστηριότητα, πρόσφατα οι συγκεντρώσεις και πολλά άλλα, όλα με επίκληση στο δικαίωμα της δημόσιας υγείας. Θα ήταν οδυνηρό να φτάσουμε στον περιορισμό του πυρήνα της Δημοκρατίας και μάλιστα με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα