Ουρές για το εμβόλιο της γρίπης – Επικίνδυνος συνωστισμός στα φαρμακεία της χώρας

Ελλείψεις, λόγω μεγάλης ζήτησης

Ουρές έξω από τα φαρμακεία της χώρας σχηματίζονται καθημερινά από τους πολίτες που σπεύδουν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, την ώρα που οι λίστες αναμονής μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ανησυχία των πολιτών, που προκύπτει από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην επικράτεια.

Θυμίζουμε ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με απόφαση του υπουργείου Υγείας ο αντιγριπικός εμβολιασμός απαιτεί ιατρική συνταγή. Στόχος του υπουργείου ήταν να εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και όσοι αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα, και στη συνέχεια όποιος άλλος επιθυμεί.

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει φέτος, εξαιτίας του φόβου των πολιτών για τον κορονοϊό, μαζί με τις ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή, διαμορφώνει έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο συνδυασμό.

Μιλώντας στη «δημοκρατία», ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου τόνισε ότι δεν έχουμε πρόβλημα στο απόθεμα. Φέτος η χώρα μας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο στο θέμα του αντιγριπικού εμβολίου και τα προβλήματα που παρατηρούνται δεν θα συνεχιστούν. Αρχικά ο κ. Φιλίππου επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει τόσες ουρές, ενώ όπου υπάρχουν δεν οφείλονται απαραίτητα στη ζήτηση του εμβολίου, αλλά στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν και απαγορεύουν τον συνωστισμό εντός των φαρμακείων. Παράλληλα, το γεγονός ότι τα εμβόλια είναι συνταγογραφούμενα διασφαλίζει την ομαλή διαδικασία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΟΦ παρουσίασε τα στοιχεία τονίζοντας ότι η χώρα μας ήταν πλήρως προετοιμασμένη για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς είχε αρχίσει από πέρυσι η εξασφάλιση πολλών εμβολίων.

Συγκεκριμένα, έως σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 3.350.000 εμβόλια, εκ των οποίων τα 2.940.000 έχουν εκτελεστεί. Στην αγορά έχουν αποδεσμευτεί 3.500.000 εμβόλια, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχουμε ακόμα 200.000. Τέλος, αναμένεται ακόμα ένα πακέτο 300.000-400.000 εμβολίων. Συνολικά, δηλαδή, θα έχουν διατεθεί στη χώρα λίγο λιγότερα από 4.000.000 εμβόλια.

Όσον αφορά τις ελλείψεις που παρατηρούνται, ο κ. Φιλίππου εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει λόγω του γεγονότος ότι το εμβόλιο έρχεται σταδιακά, με αποτέλεσμα κάποιες περιοχές να μένουν πίσω, αλλά στο τέλος θα υπάρχει πλήρης κάλυψη και θα διορθωθούν οι στρεβλώσεις στην κατανομή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα