Ιερές πιέσεις για άνοιγμα των ναών!

Μητροπολίτες ζητούν σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση να επιτρέψει τη θεία λατρεία

Tην ανάγκη να ανοίξουν οι εκκλησίες και να συμμετάσχουν οι πιστοί στις θείες λειτουργίες εκφράζουν με μηνύματα και δηλώσεις τους αρκετοί ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εν όψει της εορτής του προστάτη του νησιού αγίου Σπυρίδωνος, ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να επιτραπεί η προσκύνηση του ιερού σκηνώματος, με τήρηση όλων των μέτρων.

Δυστυχώς, όμως, η εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι να μην επιτραπεί καθόλου το προσκύνημα. Μάλιστα, ο ναός θα παραμείνει αποκλεισμένος και φρουρούμενος. Η Μητρόπολη διαμαρτύρεται και κήρυξε ότι η τοπική Εκκλησία βρίσκεται «εν διωγμώ», γι’ αυτό οι σημαίες των ναών θα είναι μεσίστιες το τριήμερο 11-13 Δεκεμβρίου και οι καμπάνες των εκκλησιών θα χτυπούν πένθιμα.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων γνωστοποίησε ότι ως τις 14 Δεκεμβρίου οι ιεροί ναοί θα είναι όλη την ημέρα ανοιχτοί για ατομική προσευχή.

«Μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία, αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία» τονίζει ο κ. Παντελεήμων. Επίσης, ο μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ παρακάλεσε τους αρμοδίους το έντυπο της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, εκτός της σωματικής άσκησης, να προβλέπει και μετάβαση για ψυχική και πνευματική ανάταση. Τη δική του, ξεχωριστή απάντηση προς τις αρμόδιες Αρχές έδωσε και ο Μεσογαίας Νικόλαος, όταν ενημερώθηκε πως η Αστυνομία θα επιβάλει πρόστιμα σε όποιον πιστό παραβρεθεί ακόμη και έξω από τον ναό κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας.

Ο σεβασμιότατος έκανε γνωστό πως, αν αυτό συμβεί, θα πληρώσει το πρόστιμο η τοπική Εκκλησία από το φιλόπτωχο ταμείο, ενώ σε άρθρο του έχει επισημάνει ότι «ο εκκλησιασμός τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιο ουσιαστικός από τους στολισμούς, τα δώρα, την εμπορική κίνηση». «Επιθυμώ οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί. Ο λαός μας το απαιτεί» δήλωσε ο Καστορίας Σεραφείμ με άρθρο του γεμάτο προβληματισμούς για την παραθεώρηση της Εκκλησίας. «Τοποθετείται η λατρεία κάτω ακόμη και από τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ανθρώπου. Μπορούμε να επισκεπτόμαστε τις υπεραγορές, να αθλούμαστε, να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιο, αλλά δεν μπορούμε να εκκλησιαστούμε» επεσήμανε ο κ. Σεραφείμ.

Την ίδια ανάγκη εξέφρασε με δήλωσή του και ο μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, τονίζοντας πως οι πιστοί επιθυμούν να προσέρχονται στις εκκλησίες τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα για να προσευχηθούν και να αποθέσουν τον πόνο τους και τα προβλήματά τους στην πατρική αγκάλη του Θεού.

Την πίεση των χριστιανών εν όψει των Χριστουγέννων μετέφερε στον κ. Χρυσοχοΐδη και ο Πατρών Χρυσόστομος, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξετάσει το ενδεχόμενο να εορτασθούν τα Χριστούγεννα με τη συμμετοχή των πιστών. Χαρακτηριστική είναι, εξάλλου, η επίκαιρη παρέμβαση του μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνατίου σε τηλεοπτική συνέντευξη, όπου αποκάλυψε ότι ανέφερε στον κ. Χρυσοχοΐδη την κόπωση που υπάρχει στο πλήρωμα της Εκκλησίας, αλλά και την τεράστια πίεση από τον λαό, εν όψει των Χριστουγέννων. «Του εξήγησα ότι έχω στα χέρια μου εκατοντάδες υπογραφές πιστών που ζητούν να ανοίξουμε τους ναούς τα Χριστούγεννα» είπε ο σεβασμιότατος. Στο ίδιο κλίμα, ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ σχολίασε ότι επιβάλλουν και πάλι μονομερώς σκληρά μέτρα αποκλεισμού του λαού του Θεού από τη θεία λατρεία και τη θεία κοινωνία, καθώς «δέχονται προτάσεις και εισηγήσεις ορισμένων αμυήτων και ανερμάτιστων πνευματικώς επιστημόνων ιατρών – συμβούλων, οι οποίοι αναρμοδίως αποφαίνονται ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού με τη θεία κοινωνία».

Έτσι κι αλλιώς, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των ιερών ναών τις ημέρες των εορτών, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι θα προηγηθεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα