Αγανάκτηση από τους εκκλησιαστικούς φορείς: «Να ανοίξουν οι ναοί τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων»

180 ορθόδοξα σωματεία ζητούν από Μητσοτάκη και Ιερώνυμο να μη μείνουν (ξανά) βουβά τα καμπαναριά

Τη μέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η εξέλιξη της πανδημίας και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες, φετινές συνθήκες, 180 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία δημοσίευσαν την επιστολή τους προς τον δεύτερο, με την οποία ζητούν ανοιχτές εκκλησίες κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου.

Παρότι η κυβέρνηση παραπέμπει στην Παρασκευή για τις τελικές αποφάσεις, τα χριστιανικά σωματεία, φοβούμενα προφανώς επανάληψη του περασμένου Πάσχα, με τις κλειστές εκκλησίες και τα βουβά καμπαναριά, ζητούν το άνοιγμα των ναών και στοχεύουν την Πολιτεία, την οποία εγκαλούν για… μονομέρεια. Το «παράπονο» για διαφορετική αντιμετώπιση των πιστών είναι ξεκάθαρο, καθώς στην επιστολή αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες είδαμε στα μέσα μαζικής ενημερώσεως ότι γίνονται ανεκτές από την Πολιτεία διάφορες δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις.

Και αναρωτηθήκαμε: Μόνο οι πιστοί δεν έχουν δικαίωμα να βγουν στους δρόμους και να λιτανεύσουν τις θαυματουργές εικόνες και τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, λαμβάνοντας, βέβαια, όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα; Υπογραμμίζεται, μάλιστα, ότι μέσα στους αιώνες η πατρίδα μας πέρασε πολλές επιδημίες και άλλες φοβερές δοκιμασίες, που τις ξεπέρασε καταφεύγοντας πάντοτε στον Θεό, με λιτανείες και παρακλήσεις, με λειτουργίες και νηστείες, παίρνοντας τον δρόμο της μετανοίας και της επιστροφής στον Κύριο».

Φυσικά, τονίζεται ότι δεν περιφρονούνται τα υγειονομικά μέτρα και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφεται για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη νοσηλεία των ασθενών. «Έχει όμως και η ψυχή μας τις δικές της ανάγκες» συμπληρώνουν και υπογραμμίζουν ότι αυτό που ζητούν είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουν στους ναούς: «Να μπορούμε ν’ ανάψουμε ένα κερί. Να εξομολογηθούμε. Να λειτουργηθούμε. Να κοινωνήσουμε! Να πάρουμε μέσα μας το φάρμακο της αθανασίας».

Οι πιστοί όμως δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιεράρχες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν ακριβώς το ίδιο: την επαναλειτουργία των ιερών ναών. Μάλιστα, διαβεβαιώνουν -όπως έκανε ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, στην εκπομπή του Θ. Σιαφάκα- ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι πιστοί να εκκλησιαστούν με ασφάλεια. «Δεν θα το κάνουμε με τρόπο που να φέρουμε ανατροπή στην τεράστια προσπάθεια, αλλά, ως Εκκλησία, έχουμε διαχειριστεί σωστά τα πράγματα και με θρησκευτική ευλάβεια τηρήσαμε όλους τους όρους συμμετοχής του λαού όταν οι ναοί μας ήταν ανοιχτοί. Ξέρουμε να τηρούμε κανόνες. Γιατί να μη δεχόμαστε αναλογικά στους ναούς μας τους πιστούς, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;» είχε τονίσει – θέση η οποία θεωρείται ότι εκφράζει έναν σημαντικό αριθμό ιεραρχών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα