Από… Ιανουάριο οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια

Με καθυστέρηση θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του κράτους στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν τον Νοέμβριο ενοίκια μειωμένα κατά 40%.

Αιτία είναι η πρόσφατη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την υποβολή των δηλώσεων Covid-19. Πλέον οι δηλώσεις θα υποβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα, που σημαίνει ότι για τον Νοέμβριο θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις αποζημίωσης στην ΑΑΔΕ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκταμιεύσεις των ποσών θα αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2021.

Αντιστοίχως, οι ιδιοκτήτες που θα εισπράξουν μισθώματα μειωμένα κατά 40% τον Δεκέμβριο θα λάβουν τα χρήματα της αποζημίωσης τον Φεβρουάριο. Στο ενδιάμεσο, φυσικά, θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% λόγω Covid-19 θα λάβουν ως αποζημίωση το 50% του ποσού που δεν εισπράχθηκε.

Παράλληλα, φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι αρκετοί ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν την αποζημίωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αρχικού μισθώματος που έχει δηλωθεί με το σημερινό πραγματικό μίσθωμα. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν αναπροσαρμογές του ενοικίου, με αποτέλεσμα να προκύπτει ασυμφωνία και να μη γίνονται δεκτές οι δηλώσεις από το σύστημα.

Επισημαίνεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένουν ακόμα την επιστροφή φόρου από το κράτος για τα μειωμένα μισθώματα που εισέπραξαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2020. Έως τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες λάμβαναν ως επιστροφή φόρου το 30% του ενοικίου που δεν εισέπρατταν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα