Κίνημα εθελοντών νοσηλευτών στηρίζει τους ήρωες του ΑΧΕΠΑ

«Τσουνάμι» αλληλεγγύης στο προσωπικό του νοσοκομείου που έχει ασθενήσει από κορονοϊό ή βρίσκεται σε καραντίνα

Ρεπορτάζ Γιώτα Φλώρου

Οι ατέλειωτες ώρες στη δουλειά τους κάτω από την τεράστια πίεση που προκαλεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο «χτυπά» με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Θεσσαλονίκη, δεν πτοούν τους εργαζομένους στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αντίθετα, δεν δίστασαν να δηλώσουν αμέσως συμμετοχή, όταν ο συνάδελφός τους, νοσηλευτής Σάββας Δημητριάδης, είχε την ιδέα να συστήσουν μια εθελοντική ομάδα που θα βοηθά άλλους εργαζομένους οι οποίοι είναι σε καραντίνα.

«Η ιδέα ήρθε όταν πήρα τηλέφωνο μια μητέρα με δύο παιδιά που είχαν ασθενήσει με κορονοϊό, για να τη ρωτήσω αν χρειάζεται κάτι. Στη συνέχεια, πρότεινα την ιδέα στο Σωματείο των Εργαζομένων και “αγκαλιάστηκε” άμεσα. Πλέον, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν ως εθελοντές έχουν φτάσει τους 45!» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος είναι νοσηλευτής σε ΜΕΘ Covid. Οι εθελοντές έχουν ταξινομηθεί ανάλογα με τις περιοχές της πόλης όπου μένουν. Το άτομο που χρειάζεται βοήθεια καλεί αρχικά το σωματείο, το οποίο επικοινωνεί με τον εθελοντή που μένει στην ίδια περιοχή, ώστε να πάει να βοηθήσει. Η βοήθεια έχει να κάνει με αγορές από καταστήματα και άλλες εξυπηρετήσεις.

«Μέχρι στιγμής, στις δύο εβδομάδες που έχει δημιουργηθεί η ομάδα, έχουμε βοηθήσει τρία άτομα» λέει ο κ. Δημητριάδης. «Καθημερινά, 20-30 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, είτε επειδή νοσούν από τον κορονοϊό είτε επειδή είναι σε καραντίνα. Συνολικά, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει έχουν ξεπεράσει τους 300!» αποκαλύπτει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χαράλαμπος Κοροξενός. Ο κ. Δημητριάδης είναι ένας από αυτούς που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης και περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Η πλειονότητα των κλινών είναι κατειλημμένη με περιστατικά κορονοϊού. Στην Εντατική είναι πολύ δύσκολα. Έχουμε διασωληνωμένους σε 10 κρεβάτια και το ποσοστό θνησιμότητας είναι γύρω στο 80%! Και στα υπόλοιπα τμήματα υπάρχει μεγάλη πίεση. Υπάρχουν 20-30 ασθενείς με κορονοϊό. Εδώ και μία εβδομάδα έχει αλλάξει η ψυχολογία των εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών. Δεν βλέπω την οργή και τον θυμό που είχαμε στο πρώτο κύμα. Πλέον, βλέπω απογοήτευση που δεν βγαίνουν οι ασθενείς από τη ΜΕΘ και φόβο μην κολλήσουμε τον ιό και τον μεταδώσουμε στις οικογένειές μας».

Ο φόβος των εργαζομένων μήπως πέσουν θύματα του ιού ενισχύεται από το γεγονός ότι, αν και υπάρχει ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός (μάσκες, γάντια, στολές), δεν είναι πάντα ο κατάλληλος, όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης.

«Οι στολές πολλές φορές δεν μας κάνουν. Δεν έχουμε ποδονάρια και βάζουμε σακούλες στα πόδια. Οι μάσκες δεν είναι οι κατάλληλες και χρειάζεται να βάζουμε πάνω από την πρώτη και δεύτερη μάσκα» περιγράφει. Σε αυτή την τραγική κατάσταση, πάντως, υπάρχει μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, την οποία μεταφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. «Είναι η πρώτη φορά ύστερα από καιρό που έχουμε πέντε κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ! Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τόσα κρεβάτια άδεια!» λέει ο κ. Κοροξενός.

Η βοήθεια της εθελοντικής ομάδας έχει επεκταθεί και πέρα από τις απλές εξυπηρετήσεις. Πλέον, προσφέρουν και φαγητό στους ασθενείς εργαζομένους του νοσοκομείου, από τις μερίδες που δίνει καθημερινά η υπηρεσία catering η οποία έχει αναλάβει τη σίτιση στο νοσοκομείο. Τέλος, μία ακόμα δράση που σχεδιάζεται για το άμεσο μέλλον αφορά την παροχή τροφίμων σε οικογένειες εργαζομένων οι οποίες βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση ή είναι μονογονεϊκές ή τα μέλη τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα