Η Ιερά Σύνοδος «απαντά» σήμερα για το λουκέτο στους ναούς

Ιστορική συνεδρίαση σε τεταμένο κλίμα, με πολλούς αρχιερείς να ζητούν σύγκρουση με την κυβέρνηση

Εντείνονται εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οι αντιδράσεις των μητροπολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφορικά με τη λειτουργία των ιερών ναών την περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο οι συνοδικοί αρχιερείς όσο και ο Αρχιεπίσκοπος είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι και φαίνεται ότι θεωρούν πως ο κόμπος έχει φτάσει πλέον στο χτένι. Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της ΔΙΣ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική και αναμένονται με αγωνία οι ανακοινώσεις.

Ο μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ χαρακτήρισε τα μέτρα αντισυνταγματικά και τόνισε ότι οι ιεροί ναοί πρέπει να είναι ανοιχτοί για όλη τη διάρκεια του εορταστικού δωδεκαημέρου και όχι μόνο για δύο ή τρεις ημέρες. Διερωτάται, ακόμη, πώς θα επιλέξει η Εκκλησία ποιοι θα είναι οι εννέα πιστοί που θα εκκλησιαστούν και υπογραμμίζει ότι η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε θέματα θείας λατρείας. «Κακώς δώσαμε από την αρχή αυτό το δικαίωμα» είπε, συμπληρώνοντας ότι η στάση της ΔΙΣ πρέπει να είναι αμείλικτη.

«Αδικα και ανεφάρμοστα» χαρακτήρισε τα μέτρα ο μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος: «Δεν μπορεί τα ίδια άτομα που θα είναι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι και στους ναούς, οι περισσότεροι των οποίων είναι τεραστίων διαστάσεων και με μεγάλο ύψος» τόνισε.

Σε δηλώσεις του ο Δημητριάδος Ιγνάτιος θεωρεί ότι οι αποφάσεις της Πολιτείας μας οδηγούν σε μαύρα Χριστούγεννα. Ο Πατρών Χρυσόστομος δήλωσε απογοητευμένος από την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ ο Σύρου Δωρόθεος έκανε σαφές ότι περιμένει από τη ΔΙΣ να λάβει αποφάσεις. «Άνευ αντικειμένου» χαρακτήρισε την αναγγελία των μέτρων ο Χαλκίδος Χρυσόστομος, ενώ για στέρηση της συνταγματικής ελευθερίας των ανθρώπων να λατρεύουν τον Θεό έκανε λόγο ο Κερκύρας Νεκτάριος.

«Τα μέτρα αυτά υποβαθμίζουν και προσβάλλουν την Εκκλησία, γιατί τίθεται αξιολογικά κάτω από τα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια» τόνισε ο Ιερισσού Θεόκλητος. Έκκληση προς τους αρμοδίους να ανακαλέσουν την αψυχολόγητη αυτή απόφαση απηύθυνε ο Καλαβρύτων Ιερώνυμος, επισημαίνοντας πως τα όρια στένεψαν επικίνδυνα.

«Η απογοήτευση και η αγανάκτηση των χριστιανών έχουν ξεχειλίσει» δήλωσε και ο Νέας Σμύρνης Συμεών, καλώντας τον Αρχιεπίσκοπο να εξετάσει το ζήτημα με προσοχή και ευθύνη.

Την ίδια στιγμή, η Αστυνομία συνέλαβε ιερέα και επιτρόπους σε έναν ναό του Κορωπίου και επέβαλε πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στην εκκλησία και 300 ευρώ στη νεωκόρο, επειδή άνοιξαν την πόρτα σε πιστούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσευχηθούν.

Η εκκλησία ανακοίνωσε ότι τα πρόστιμα θα καλυφθούν από το Φιλόπτωχο Ταμείο, ενώ ο Μεσογαίας Νικόλαος εξέφρασε την άποψη ότι «αυτές οι λεγόμενες κυβερνητικές αποφάσεις, που είναι και αποφάσεις ασεβείας και παραλογισμού, δεν μπορούν να εφαρμοστούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα