Μαύρα Χριστούγεννα, δίχως κάλαντα και ρεβεγιόν

Ταφόπλακα από Χαρδαλιά στις εορταστικές εκδηλώσεις. Απειλές για αυστηρό lockdown την Πρωτοχρονιά

Γιορτές χωρίς τα παραδοσιακά κάλαντα και τον μποναμά που τα συνοδεύει θα περάσουν φέτος τα παιδιά σε όλη τη χώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

Στην απαγόρευση για τα κάλαντα και στο γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κυλήσει φέτος η εορταστική περίοδος αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά τις γιορτές να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της πανδημίας» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, μιλώντας για τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, και μοιάζουν με αυτές που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Μάλιστα, ο υφυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τότε για την Πρωτοχρονιά θα αποφασιστούν αυστηρότερα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι φέτος οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν ρεβεγιόν και να γιορτάσουν σε μεγάλες παρέες, όπως τις προηγούμενες χρονιές, και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν: γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν δύο οικογένειες και μέχρι εννέα άτομα, ενώ για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ισχύει χωρίς καμία εξαίρεση η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 τη νύχτα έως τις 5 το πρωί.

Μοναδική εξαίρεση θα υπάρχει μόνο στο εύρος των ελέγχων που θα γίνονται σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. «Τα παιδιά φέτος δεν θα μπορέσουν να πουν τα κάλαντα, καθώς δεν προβλέπεται τέτοια μετακίνηση μέσα στις γιορτές» κατέληξε. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τι θα ισχύσει στις εκκλησίες τις φετινές γιορτές. Οπως είπε, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια. Στις εκκλησίες ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τα 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς ναούς μέχρι 50. Τέλος, τόνισε ότι η χρήση μάσκας στους ιερούς ναούς είναι υποχρεωτική.

Κορόνες από Τσίπρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ

Μπορεί να έκαναν ελάχιστα ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κριτική όμως μπορεί και ασκεί στη σημερινή κυβέρνηση, που επίσης έχει κάνει ελάχιστα για το Νοσοκομείο Κατερίνης, το οποίο επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να επιβραβευτούν, ηθικά και υλικά, οι άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, «διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης στην Πιερία. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι μεγάλο λάθος να δημιουργούνται η προσδοκία και ο εφησυχασμός του τέλους της πανδημίας μέσα από τον εμβολιασμό, που είναι αναγκαίος και πρέπει να συνδράμουμε όλοι ώστε να πετύχει. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η υψηλή καλλιέργεια προσδοκίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, να μετατραπεί σε οργή και σε θυμό από την πλευρά των πολιτών».

Όσο για τον σημερινό πρωθυπουργό, τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και το καλοκαίρι που μας είπε “νίκησα τον κορονοϊό”, αφήνει να εννοηθεί ότι με την έναρξη του εμβολιασμού τελείωσε η πανδημία. Είχε δεσμευτεί για 2.000.000 εμβόλια μέσα στον Γενάρη. Τελικά, μέχρι το τέλος του Γενάρη δεν θα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 200.000 πολίτες, ενώ με βάση των αριθμό των εμβολίων που προβλέπονται για την Ελλάδα -μέχρι στιγμής- μέχρι και το τέλος Μάρτη ο αριθμός των δόσεων των εμβολίων δεν θα επαρκεί για περισσότερους από 600.000 συμπολίτες μας. Αυτό είναι το ένα δέκατο έβδομο του πληθυσμού».Αμέσως μετά συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων στο Επιμελητήριο Πιερίας, όπου άκουσε τα προβλήματά τους και υποσχέθηκε ότι θα τους βοηθήσει να τα δημοσιοποιήσουν, όχι φυσικά να τα λύσει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα