ΑΕΙ: Θεσπίζουν στο παρά πέντε κατώτατη βάση εισαγωγής!

Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει όριο. Γρίφος ο τρόπος που θα προκύπτει. Μέτρα και για τον περιορισμό των αιώνιων φοιτητών

Μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου στα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και το τέλος των «αιώνιων» φοιτητών!

Η δέσμη ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο επανοριοθετεί τη σχέση των φοιτητών με το πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης σε αυτή. Ειδικότερα, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα θέτει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων, στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Έγκαιρη ολοκλήρωση

Η αλλαγή αυτή στοχεύει στη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών, επομένως και στη θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών και τη μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό προφίλ του.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται η προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε σχετικό με την προετοιμασία τους, αλλά μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Με τις νέες ρυθμίσεις μπαίνει τέλος στο φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών, καθώς προτείνεται όριο φοίτησης το Ν + ½Ν, (όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών).

Για παράδειγμα, όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι τέσσερα έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά δύο. Οπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναι έξι έτη, το όριο φοίτησης επεκτείνεται κατά τρία. Η ρύθμιση θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ για τους ήδη φοιτούντες θα υπάρξουν μεταβατικές προβλέψεις.

Στη δέσμη των ρυθμίσεων του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται ακόμη η διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο των ΑΕΙ, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η ενίσχυση των διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου με τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, με στόχο την πρόληψη και την αποτροπή πράξεων βίας και ανομίας, και η σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), αποτελούμενης από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της ΕΛ.ΑΣ. που θα υπάγονται ιεραρχικά στον αρχηγό του Σώματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα