Προς άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 8 Ιανουαρίου

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί την απόφαση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, μετά την εξ αποστάσεως σύσκεψη που είχε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως με τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν τα σχολεία την Παρασκευή 8 ή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Όπως είχε πει και την περασμένη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και επανέλαβε χθες, στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, η λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Παράλληλα, κατά την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων «δεν αποτελεί στόχο μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών μας».

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που έχουν εκφράσει θετική άποψη για τη λειτουργία των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη θεωρεί ότι, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εφικτό το άνοιγμα των σχολείων εκείνη τη μέρα. Η ίδια πρόσθεσε πως «καλό είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες». Την ίδια γνώμη εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας: «Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός, αυτό θα είναι θετικό». Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Την άποψη ότι με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας, ο οποίος σημείωσε ότι τα δημοτικά είναι τα πιο ασφαλή.

Και η Λινού

«Ναι» στο άνοιγμα των σχολείων λέει και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να ισχύουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. «Ιδανικά, η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζομένους».

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 15 Ιανουαρίου. «Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών» εξήγησε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα