(Μισο)άνοιγμα των σχολείων με κυβερνητική κωλοτούμπα

Στις 11 Ιανουαρίου θα δεχθούν μαθητές μόνο τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Δεν έχει τέλος ο απίστευτος διασυρμός της κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το περασμένο Σάββατο όλη η Ελλάδα άκουγε από τον -απελθόντα πλέον- κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ότι πρέπει να μείνει πάλι σπίτι λόγω της (παρανοϊκής) επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων ώστε να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Μάλιστα, η απόφαση ανακοινώθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, προκαλώντας απορία και δυσαρέσκεια.

Ωστόσο, χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να… ακούσει τους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με το υπουργείο Παιδείας εισηγήθηκαν το άνοιγμα μόνο δημοτικών και νηπιαγωγείων και με πολύ αυστηρά μέτρα. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα αργά χθες το απόγευμα, στις 11 Ιανουαρίου οι πόρτες θα ανοίξουν μόνο για τους μαθητές των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Μάλιστα, οι δάσκαλοι καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, όμως δεν θα γίνει η τηλεκπαίδευση.
Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός, είναι η διαφορετική ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών, καθώς και η χρήση περισσότερων εισόδων σε όποια σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν.

Παράλληλα, ισχύουν όλα τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά. και, βεβαίως, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, ενώ έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

Γυμνάσια, λύκεια

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, αρχίζουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η διά ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της γ’ λυκείου».

«Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών και η διά ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Εκπαιδευτικοί και μαθητές μας το έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο, έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και έχουν κατορθώσει να συνεχιστεί όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία» ανέφερε σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε:

«Οι σημερινές συνθήκες μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε σταδιακά το άνοιγμα των σχολείων μας, στη βάση εισήγησης των ειδικών και με πρώτο βήμα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά, δεδομένων και των ιδιαίτερων κοινωνικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών των μικρών μας μαθητών, καθώς και τη συνέχιση της διά ζώσης λειτουργίας των ειδικών μας σχολείων. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν διά ζώσης και οι λοιπές εκπαιδευτικές δομές της χώρας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα