Κοζάνη: Προκαταρκτική έρευνα για το έγκλημα με τα κρούσματα

Φτηνές δικαιολογίες από τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ για τις τραγικές συνέπειες που προκάλεσε η ετεροχρονισμένη καταγραφή

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της ετεροχρονισμένης δημοσίευσης κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ για την πολύπαθη Κοζάνη. Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα που ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Παράλληλα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

Από την πλευρά του ΕΟΔΥ ο αντιπρόεδρός του έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα τονίζοντας πως ο οργανισμός δεν «μαγειρεύει» τον αριθμό των κρουσμάτων, αν και παραδέχτηκε πως η ετεροχρονισμένη καταγραφή συμβάλλει στη διασπορά του ιού!

Το μπάχαλο με τα κρούσματα, το οποίο έχει οδηγήσει σε αυστηρό τοπικό lockdown στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, στην καταστροφή της τοπικής οικονομίας και στον άδικο χαμό ανθρώπινων ζωών, είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Οπως έγινε γνωστό, την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ένας αριθμός ο οποίος δεν αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, καθώς τα 32 από τα κρούσματα ήταν… «ξεχασμένα» από τον Νοέμβριο! Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα εγκλήματα του ΕΟΔΥ με τη διπλή καταγραφή των κρουσμάτων, την οποία έχει αναδείξει η «δημοκρατία», συνεχίστηκαν για την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα τον Δεκέμβριο και τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου!

Χθες το μεσημέρι πέρασε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να ξεκινήσει η έρευνα για τυχόν ευθύνες των προσώπων που διαχειρίστηκαν τον έλεγχο της καταγραφής και της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στη γεωγραφική ενότητα της ΠΕ Κοζάνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Δήμο Εορδαίας προήλθαν τα ετεροχρονισμένα κρούσματα που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες. «Δεν είμαστε υγειονομικοί ούτε και ντετέκτιβ προκειμένου να ψάξουμε να βρούμε αυτά τα ερωτήματα ώστε να πάρουν απαντήσεις τόσο οι πολίτες του Δήμου Εορδαίας -το όνομα του οποίου ενεπλάκη στη διαδικασία- όσο και η τοπική οικονομία, είτε αυτό αφορά το λιανεμπόριο, την εστίαση, τα κλειστά επαγγέλματα, είτε αφορά ακόμη και τις ζωές των ανθρώπων» σχολίασε ο κ. Πλακεντάς.

Τη δική του απάντηση στις καταγγελίες έδωσε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γ. Παναγιωτακόπουλος, που τόνισε ότι ο ΕΟΔΥ απλώς… καταγράφει τα κρούσματα και δεν έχει την ευθύνη να ενημερώνει το σύστημα!

«Ο ΕΟΔΥ δεν είναι σεφ για να μαγειρέψει ούτε χαλκείο για να χαλκεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Είναι επιστημονικός οργανισμός, που προσπαθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια να αποτυπώσει την πραγματικότητα» υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτακόπουλο, την ευθύνη για την ενημέρωση έχουν τα εργαστήρια στα οποία γίνονται τα τεστ. Πάντως παραδέχτηκε ότι η ετεροχρονισμένη καταγραφή δημιουργεί προβλήματα, «καθώς δεν υπήρξε ιχνηλάτηση αυτών των κρουσμάτων όταν παρουσιάστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει διάδοση του κορονοϊού που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί».

Τέλος, ο βουλευτής Κοζάνης της Ν.Δ. Μιχάλης Παπαδόπουλος έφερε το ζήτημα και στη Βουλή ρωτώντας μεταξύ άλλων τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αν όντως υπάρχει ζήτημα με την καταγραφή των κρουσμάτων, ποιοι ευθύνονται για την καθυστερημένη καταγραφή και αν θα αποδοθούν ευθύνες. Παράλληλα, ζήτησε να ενημερωθεί για τον αριθμό των κρουσμάτων που δηλώθηκαν από την Π.Ε. Κοζάνης και τον ΕΟΔΥ αντίστοιχα, από την 1η Οκτωβρίου ως σήμερα.

«Τέτοια ζητήματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από παραλείψεις, λάθη ή και αμέλεια υπευθύνων, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν σέβονται τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η Φώφη Γεννηματά δικαιώνει τη «δημοκρατία»

Δικαιώνει τη «δημοκρατία» και όσες αποκαλύψεις έχει κάνει για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «προβλήματα και στον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας» και μίλησε για «καταγγελίες από την πολύπαθη Κοζάνη που είναι από τον Οκτώβριο σε lockdown ότι δηλώνονται κρούσματα με 15 και 20 ημέρες καθυστέρηση, κρούσματα που προέρχονται από ιδιωτικά κέντρα και δεν ήταν στα στοιχεία που είχαν ο ΕΟΔΥ και οι τοπικές Αρχές. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα αυτά δεν είχαν τις σωστές οδηγίες και δεν έγινε η σωστή ιχνηλάτηση των επαφών τους όλο αυτό το εικοσαήμερο που καθυστέρησαν να δηλωθούν. Και αφού δηλώνονται σήμερα», εκτίμησε ο κυρία Γεννηματά, «αυτό σημαίνει ότι θα παρθούν κάποιες αποφάσεις με λάθος στοιχεία και θα έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην περιοχή». «Αντίστοιχα», όπως είπε, «μπαίνει η Αργολίδα σε σκληρό lockdown και στη σελίδα του ΕΟΔΥ η Αργολίδα φαίνεται να έχει τρία ή τέσσερα κρούσματα.

Είναι βέβαιο πως έχουν άλλα στοιχεία στα χέρια τους που τους οδηγούν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, τα οποία δεν γνωρίζει κανένας άλλος. Ο ΕΟΔΥ προφανώς δεν τα έχει, αν τα είχε, θα τα είχε αναρτήσει. Η Πολιτική Προστασία τα έχει, ποιος τελικά τα έχει;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Επανερχόμαστε, λοιπόν, στο θέμα των στοιχείων, των πολλαπλών μητρώων και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και σε σχέση με τη διαφάνεια αλλά και για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, στην αξιοπιστία των αποφάσεων».

Ο δήμαρχος Εορδαίας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου

«Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας σειράς αποκαλύψεων που προέκυψαν από την ανακολουθία των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στην περιοχή μας. Θεώρησα κρίσιμο και σκόπιμο για να προστατεύσω τα συμφέροντα των πολιτών της περιοχής μας αλλά και τη δημόσια υγεία και την τοπική οικονομία να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά. Σε αυτήν τη μηνυτήρια αναφορά αναπτύσσεται ένα ολόκληρο σκεπτικό με το οποίο παρατίθενται τα γεγονότα και τα στοιχεία, ενώ ζητείται να διερευνηθεί, οριζοντίως και καθέτως, εάν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους καταλογίζονται. Ζητείται, βεβαίως, να υπάρξει και η ανάλογη απόδοση των ευθυνών. Δεν αρμόζει στην περιοχή να αποτελεί ένα αστεράκι στον χάρτη της χώρας».

Αυτά δήλωσε στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς λίγη ώρα αφότου είχε περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ετεροχρονισμένη καταμέτρηση κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Λίγο αργότερα ο κ. Πλακεντάς αλλά και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας είχαν συνάντηση με το συντονιστικό περιφερειακό όργανο της Πολιτικής Προστασίας, όμως δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, εάν δόθηκαν στους δημάρχους εξηγήσεις για το σοβαρό περιστατικό από το όργανο της Πολιτικής Προστασίας και ποιες ήταν αυτές. Ακολούθησε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ…

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα