Αμφιλεγόμενες οι… διεθνείς πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

Ζητεί από την Ε.Ε. να εγκρίνει τάχιστα το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε δύο αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες όσον αφορά τα εμβόλια έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις οποίες μάλιστα υπερασπίζεται με πάθος. Χωρίς να έχει καμία σχετική αρμοδιότητα και θέλοντας ουσιαστικά να υποκαταστήσει τους ειδικούς, ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Covid-19 Management Group. Εκεί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca και των υπόλοιπων εταιριών. Παράλληλα, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία θα απασχολήσει την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στόχος του με αυτή την πρόταση δεν είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους, αλλά να τυποποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ζητείται απ’ όσους ταξιδεύουν κάποιο αποδεικτικό, είτε είναι πιστοποιητικό είτε αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό».

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης είναι να διευκολύνει την ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα ταξίδια από το Ισραήλ την άνοιξη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πιλότο» για μια τέτοια πρόταση, καθώς το Ισραήλ θα έχει εμβολιάσει έως τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και οι πρωθυπουργοί της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν, της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ, της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ωστόσο αποστάσεις από τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη κράτησε ακόμα και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος τόνισε: «Δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία δυσκολία στο να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός».

Από τη Μαδρίτη, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης σε τηλεοπτική συνέντευξη επισήμανε: «Πρέπει να εστιάσουμε σε όσους δεν θα εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τους πολίτες της χώρας μας. Τα τεστ που θα έχουμε στη διάθεσή μας και θα χρησιμοποιούμε στα λιμάνια, στις πύλες εισόδου της χώρας μας θα αξιοποιούνται στον υπόλοιπο πληθυσμό, όπου θα ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος και εκεί θα εστιάζουμε τους ελέγχους μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα