Ο Άδωνις διαπραγματεύεται το άνοιγμα των… χιονοδρομικών!

Υπό συζήτηση η άρση απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά ούτε λόγος για την εστίαση

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αρθεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, το ζήτημα της λειτουργίας των οποίων θα τεθεί στη συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή. «Έχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι, αν το επιτρέψει και η επιδημία, να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» διευκρίνισε σε τηλεοπτική εκπομπή. Για το άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως είναι ένα «τεστ για το αν μπορούμε να συνεννοηθούμε καλόπιστα και πολιτισμένα», και εμφανίστηκε βέβαιος πως «στους τζίρους θα πάμε καλά, οι εκπτώσεις θα έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία».

Ωστόσο, εξέφρασε την αγωνία του για το πόσο θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση εξαιτίας της κινητικότητας και αναγνώρισε πως «είναι αδύνατον να ανοίγεις την οικονομία χωρίς να έχει κάποια αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», αν και επισήμανε πως η αύξηση θα είναι «λελογισμένη» αν τηρηθούν τα μέτρα.

«Δεν επιβάλαμε κάτι στους γιατρούς. Κάναμε συνολική παρουσίαση, πολύ εμπεριστατωμένη, και της πορείας της οικονομίας και των μέτρων που είχαμε σκεφθεί, σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν τα μέτρα τηρηθούν, όλα θα πάνε καλά» είπε για το πράσινο φως που έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι για την επανεκκίνηση της αγοράς. Όπως ανέφερε ο υπουργός, «υπάρχει σχέδιο επιτήρησης της ΕΛ.ΑΣ. για τους κεντρικούς δρόμους και να γίνονται συστάσεις στους πολίτες», ενώ προέτρεψε τους καταναλωτές, αν βλέπουν πολύ κόσμο σε ένα σημείο, «να μην πηγαίνουν εκεί».

Χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Γεωργιάδης έκανε αυτοψία στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού, για να διαπιστώσει αν τηρούνται τα μέτρα. Συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σταύρο Καφούνη, ήλεγξε αν τηρούνται οι αποστάσεις των πελατών στα ταμεία (χωρίς… μεζούρα αυτή τη φορά, όπως τον περασμένο Μάιο!) και ο προβλεπόμενος αριθμός πελατών στο κατάστημα ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Ωστόσο, ο υπουργός επεφύλασσε άσχημα νέα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, λέγοντας πως δεν υπάρχει πιθανότητα τα μαγαζιά αυτά να ανεβάσουν ρολά στο άμεσο μέλλον και ότι θα προτιμηθεί αρχικά η εξυπηρέτηση στους εξωτερικούς χώρους.

Αλαλούμ με τα ψώνια σε «κόκκινες» περιοχές

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση, προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ωστόσο, έπεσε σε μια αντίφαση, προκαλώντας αλαλούμ, καθώς από τη μία προέτρεψε τους πολίτες να επιλέγουν καταστήματα της περιοχής τους για τα ψώνια τους, ενώ από την άλλη είπε ότι οι κάτοικοι στις κόκκινες περιοχές μπορούν να μεταβαίνουν και σε άλλο δήμο για να ψωνίσουν!

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» στα μηνύματα, γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που προκύπτουν από τα sms.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο των δύο ωρών ισχύει για όλες τις δραστηριότητες που άνοιξαν τη Δευτέρα, εκτός από αυτές για παροχή υπηρεσιών, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Ο κ. Παπαθανάσης προέτρεψε τους πολίτες να προτιμούν καταστήματα της περιοχής τους και τους κάλεσε να τηρούν τα μέτρα, προκειμένου να υποστηρίξουν την επανεκκίνηση της αγοράς. Άλλωστε, είπε, κάθε εβδομάδα θα γίνεται επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και, αν η κατάσταση επιβαρυνθεί, τα καταστήματα θα κατεβάσουν εκ νέου ρολά. Πάντως, την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στις κόκκινες περιοχές, αν και επανέλαβε πως τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away, ανέφερε πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μεταβαίνουν σε άλλες περιοχές για τα ψώνια τους!

Κυνήγι, ψάρεμα

Ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε πως την Παρασκευή που θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών θα πέσουν στο τραπέζι και οι σκέψεις για «άνοιγμα» σε άλλους τομείς, όπως το κυνήγι και το ψάρεμα, οι σχολές οδηγών και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ. Ωστόσο, εξήγησε πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιστήμονες θα δώσουν το πράσινο φως. Τέλος, ήταν κατηγορηματικός για το άνοιγμα της εστίασης, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συζητείται τέτοιο ενδεχόμενο.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα