Καταιγίδα καταγγελιών κατά σάτυρου καθηγητή του ΑΠΘ!

Πώς περιγράφουν τον εφιάλτη που βίωσαν 10 πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού – Αρχαιολογικού

Στον απόηχο των συνταρακτικών αποκαλύψεων για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, πρώην φοιτήτριες του ΑΠΘ άρχισαν να «λύνουν» τη σιωπή τους, φανερώνοντας άγνωστα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από έναν συνταξιούχο, πλέον, καθηγητή!

Μέχρι στιγμής δέκα γυναίκες που φοίτησαν στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό τμήμα του ΑΠΘ έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον καθηγητή του τμήματός τους, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και διαμένει στο εξωτερικό. Μάλιστα, η έκταση που έλαβαν οι αναρτήσεις τους στα social media προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία ζήτησε οι έρευνες να φτάσουν ως το τέλος, ενώ παρενέβη και η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η αρχή έγινε όταν μία γυναίκα, η οποία είχε φοιτήσει στο συγκεκριμένο τμήμα, ζήτησε από τις παλιές συμφοιτήτριές της να καταθέσουν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες.
«Μήπως έφτασε η ώρα εμείς οι μεγαλοκοπέλες, πρώην φοιτήτριες του Ιστορικού, να εξομολογηθούμε για έναν πολύ γνωστό καθηγητή που μας καλούσε στο γραφείο του δήθεν για να μιλήσουμε για τον βαθμό, αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τι θα ακολουθούσε;» αναρωτήθηκε στο προφίλ της στο facebook.

Στο κάλεσμα της πρώην φοιτήτριας ανταποκρίθηκαν πολλές γυναίκες, με μία από αυτές να αναφέρει: «Κοπέλα μου, είμαι μαζί σου. Γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε σ’ αυτό το γραφείο, επειδή ακριβώς τα έχω ζήσει. Μάλιστα, ο εν λόγω καθηγητής στα χρόνια μου (2011-2016) είχε πάρει και εκπαιδευτική άδεια ενός έτους κάποια στιγμή για να καταλαγιάσουν οι φήμες. Βέβαια, τότε δεν καταλάβαινα ότι πρόκειται για πέσιμο, αλλά νόμιζα ότι ήταν η ιδέα μου και ότι απλώς ήταν ευγενικός. Χαίρομαι που πλέον δεν διδάσκει».

Ανατριχιαστική είναι η περιγραφή μίας άλλης πρώην φοιτήτριας του Ιστορικού – Αρχαιολογικού:

«Έχω πάει στο γραφείο του να τον ρωτήσω τον βαθμό μου και δεν μου έλεγε. Απλά μου έπιασε την κουβέντα και με ρωτούσε τι βαθμό πιστεύω ότι πήρα. Μου έκανε κομπλιμέντα, “τι ωραία μάτια, τι ωραίο στήθος”, και ότι έχω ανασφάλειες, το βλέπει στα μάτια μου. Δεν με άφηνε να φύγω, όσο προσπαθούσα ευγενικά να φύγω. Οταν εν τέλει σηκώθηκα να φύγω, με πίεζε να μου δώσει ένα φιλί. Τα υπόλοιπα απλά τα διέγραψα από τη μνήμη μου από το σοκ. Δεν ξέρω πώς έφυγα. Ευτυχώς, δεν συνέβη κάτι άλλο. Εφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Ξέρω ότι το έχει κάνει και σε φίλη μου, αλλά, ευτυχώς, αυτή τον έβρισε».

Ο σάτυρος καθηγητής πανεπιστημίου φορούσε το προσωπείο του καθωσπρέπει κυρίου για να προσεγγίζει ερωτικά τις φοιτήτριές του, σύμφωνα με όσα έγραψε μία από αυτές. «Το πέσιμο γινόταν με το γάντι… Το γεγονός ότι γινόταν από ένα τόσο “αθώο” και “ευγενικό” καθηγητή, το έκανε ακόμα πιο αφοπλιστικό… Η αηδία και το σοκ όμως που ένιωθες ήταν αληθινά… Και έφευγες σοκαρισμένη, αηδιασμένη, μπερδεμένη, φοβισμένη και τρέχοντας…» ανέφερε.

Άλλο θύμα του σεξουαλικά αχόρταγου προφέσορα έγραψε: «Μου είπε ότι δεν αντέχει, τόσο πολύ του αρέσει η αύρα μου που θέλει να μου κάνει μια αγκαλιά, οπότε ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Δεν θυμάμαι πόση ώρα κράτησε, θυμάμαι ότι έπαιζε μουσική!».

Ο πρώην καθηγητής του ΑΠΘ είχε φτάσει στο σημείο να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των νεαρών φοιτητριών, ενώ φέρεται ότι «έκοβε» όσες δεν ενέδιδαν στις αηδιαστικές σεξουαλικές προτάσεις του.

Τι απαντά ο έτερος καθηγητής για την καταγγελία φοιτήτριας ότι την έκοψε 10 φορές

Τη δική του εκδοχή για όσα τον κατηγορούν οι πρώην φοιτήτριές του έδωσε ένας από τους δύο καθηγητές του ΑΠΘ, οι οποίοι ερευνώνται για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο συνταξιούχος από το 2016 καθηγητής εμφανίστηκε αρχικά να μη θυμάται τη φοιτήτρια που έκανε την πρώτη καταγγελία, η οποία υποστήριξε ότι κόπηκε 10 φορές στο μάθημά του και εγκατέλειψε τις σπουδές της, για να επανέλθει όταν ο συγκεκριμένος συνταξιοδοτήθηκε.

«Δεν έχω ιδέα! Μήπως ήταν καμία που δυσκολευόταν να περάσει το μάθημα; Μήπως βρήκε αυτόν τον τρόπο για να με εκδικηθεί; Με τα παιδιά είχα την καλύτερη σχέση. Πήγαινα μαζί τους εκδρομή, και αυτό τώρα το ακούω με πολύ μεγάλη έκπληξη» υποστήριξε, για να πει όμως λίγο αργότερα: «Αυτή ήταν μια βασανισμένη κοπέλα, που είχε παντρευτεί, είχε κάνει παιδί και είχε χωρίσει. Τη λυπόμουν και της είχα πει να έρθει στο γραφείο μου για να της πω τι να διαβάσει, ώστε να περάσει το μάθημα. Δεν ήρθε ποτέ, όμως. Την είδα μία φορά μετά, τυχαία, στον δρόμο. Ορκίζομαι στα παιδιά μου! Είναι δυνατόν να πιάσω την άλλη από τη μέση μπροστά στον κόσμο και να της πω “έλα από το γραφείο μου”;» αναρωτήθηκε ο -συνταξιούχος πλέον- εκπαιδευτικός, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά τις εις βάρος του καταγγελίες.

«Αυτά τα πράγματα είναι εκτός λογικής. Δεν συνέβαιναν τέτοιες καταστάσεις. Απλούστατα, το μάθημα ήταν δύσκολο και προσπαθούσα να βοηθήσω τα παιδιά. Είχα πει σε ορισμένους να περάσουν από το γραφείο μου, να τους εξηγήσω τα λάθη τους όσες φορές θέλουν, για να είναι έτοιμοι την επόμενη φορά και να καταφέρουν να περάσουν το μάθημα. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό. Τα έβλεπα σαν παιδιά μου. Το να ακουμπήσεις κάποιον στην πλάτη, αν έγινε κάτι τέτοιο σε κάποιο εργαστήριο, σημαίνει ότι υπάρχει υπονοούμενο; Ποτέ δεν έκανα κάτι κακό. Σεβόμουν τις κοπέλες, όπως σεβόμουν και τα παιδιά μου. Είναι ντροπή όσα ακούγονται» κατέληξε ο εγκαλούμενος πρώην καθηγητής.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα