Ο Γεραπετρίτης «αδειάζει» τον Μητσοτάκη για τα εμβόλια!

Αποκάλυψε ότι οι 4.500.000 δόσεις εμβολίων θα έρθουν τον Απρίλιο, αργότερα από τότε που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Το άνοιγμα της αγοράς έγινε λόγω του αυστηρού lockdown, που έφερε την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη σε έκταση και βαθύτερη σε εύρος καθολική απαγόρευση, δεν είναι ορθό όμως να βρισκόμαστε σε αυτήν αιωνίως, αλλά η λογική “κλεινόμαστε και προσέχουμε” έχει να κάνει με το “ανοίγουμε προσεκτικά την αγορά”» εξήγησε σε ραδιοφωνικό σταθμό και επισήμανε: «Είναι υγειονομικά ρευστή η κατάσταση. Δεν έχει κανένας προβλεπτικό μοντέλο, διαφορετικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαν αποφύγει το τρίτο κύμα» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εβδομαδιαία εξέταση των δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων: «Πλέον υπάρχει η αξιολόγηση δεδομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα. Η υγειονομική επιτροπή αξιολογεί τα δεδομένα από τις μεταφορές αλλά και την οικονομία και εισηγείται τις προτάσεις της για το τι θα ανοίξει. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίζεται ότι πηγαίνουμε εξαιρετικά προσεκτικά».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό και τις δόσεις εμβολίων που αναμένεται να παραλάβει η χώρα, ο υπουργός Επικρατείας φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ αποκάλυψε πως ως τον Απρίλιο αναμένονται περίπου 4.500.000 δόσεις. Η αποκάλυψη του αυτή, ωστόσο, «αδειάζει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε δηλώσει: «Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4.000.000 δόσεις και θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2.000.000 συμπολιτών μας». Αρα, πάλι υπάρχει καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γεραπετρίτης, το επόμενο διάστημα «θα ανοίξουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν επιπλέον χιλιάδες άνθρωποι. Μάλιστα, αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο περίπου 1.700.000 δόσεις του εμβολίου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία εμβολιασμού».

Προς το παρόν έχει εμβολιαστεί μόλις το 0,8% του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα τηρούνται τα ραντεβού για τα εμβόλια σε ποσοστό 97%. Για τη χαμηλή ροή εμβολίων ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε: «Όσο αυξάνεται η ροή τόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερα εμβόλια. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας της, έχει μια δυσκολία στη διαχείριση».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ακόμα και στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μαζί με τους ηγέτες Αυστρίας και Δανίας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης άλλων εμβολίων και συγκεκριμένα της AstraZeneca. Και αυτό διότι, όταν πάρει το πράσινο φως, «θα είναι πιο εύκολη η ροή και διοχέτευσή του, καθώς είναι αμιγώς ευρωπαϊκό φάρμακο. Καθοριστικό είναι και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διότι είναι μονοδοσικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στον πληθυσμό και δημιουργεί εύκολη διαχείριση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα