Η (ελληνική) κολχικίνη στο συνταγολόγιο κατά του κορονοϊού

Μπαίνει στο πρωτόκολλο θεραπειών με από του στόματος χρήση και για τους ασθενείς εκτός νοσοκομείων

Το φάρμακο των αρχαίων Ελλήνων ρίχνεται στη μάχη κατά του κορονοϊού! Η κολχικίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιούνταν εδώ και αιώνες από τους προγόνους μας για την καταπολέμηση λοιμώξεων, προστίθεται στα «όπλα» που διαθέτει η Ελλάδα έναντι του φονικού ιού, φέρνοντας ελπίδα και αισιοδοξία.

Μετά το πόρισμα μεγάλης καναδικής μελέτης, στην οποία συμμετείχε και η χώρα μας, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας άναψε το «πράσινο φως» για να μπει η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών από του στόματος σε ασθενείς με κορονοϊό. Η επιτροπή αποφάσισε να συμπεριληφθεί το φάρμακο για χρήση σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Παναγιώτης Γαργαλιάνος, «η χορήγηση θα γίνεται ύστερα από συνταγή γιατρού σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με θετικό στον κορονοϊό μοριακό τεστ». Ο κ. Γαργαλιάνος εξήγησε πως η καναδική μελέτη επιβεβαίωσε τις αρχικές διαπιστώσεις της ευρωπαϊκής μελέτης: «Είδαμε καθαρά και σε αυτή τη μελέτη σημαντική μείωση της ανάγκης για νοσηλεία σε ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στο αρχικό στάδιο της νόσου, καλύτερη εξέλιξη της νόσου και περιορισμό της βαριάς νόσησης, καθώς και μείωση της θνητότητας». Η χορήγηση του φαρμάκου θα μπορεί να γίνει σε όλους τους ασθενείς άνω των 60 ετών που έχουν θετικό μοριακό τεστ, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή όχι, αλλά και σε ασθενείς από 18 ως 60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό πάνω από 38 για τουλάχιστον 48 ώρες. Στα υποκείμενα νοσήματα συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

Η χορήγηση της κολχικίνης με τη μορφή χαπιού θα γίνεται όταν το αποφασίζει ο θεράπων γιατρός και εκτιμάται ότι θα χορηγείται στα πρώτα 24ωρα μετά το θετικό μοριακό τεστ.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές, φτηνό και αποτελεσματικό φάρμακο, που χρησιμοποιούν -μεταξύ άλλων- και οι καρδιολόγοι στην περικαρδίτιδα.

Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν αναπτύξει αρκετά την ιατρική επιστήμη για τα δεδομένα της εποχής τους. Ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν ήταν και η κολχικίνη, την οποία εφάρμοζε κυρίως ο περίφημος γιατρός Ιπποκράτης για την καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας. Η χρήση του πανάρχαιου φαρμάκου χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς έχει αποδειχτεί ότι χρησιμοποιείται από το 1500 π.Χ.!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα