Εξώδικο των ΕΛ.ΠΕ. στη «δημοκρατία»

Σε εξώδικό της η εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη κι οργή διαβάσαμε στο φύλλο της 9ης Μαρτίου της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” το άρθρο με τίτλο: “Τα ΕΛΠΕ θέλουν να αποφύγουν το πρόστιμο των 35.200.000”, το οποίο προσβάλλει βάναυσα με ανοίκειους χαρακτηρισμούς τόσο τη δημόσια εικόνα της μεγαλύτερης εταιρίας της χώρας, κινητές αξίες της οποίας διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια Αθηνών, Λονδίνου, όσο και το πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Ανδρέα Σιάμισιη. Προς αποκατάσταση της αληθείας θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

Ο τακτικός φορολογικός έλεγχος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. για τη χρήση 2014 καταλόγισε τέλη χαρτοσήμου επί δανείων που η εταιρία είχε συνάψει στο εξωτερικό. Τα ποσά που καταλογίστηκαν έχουν ως εξής: τέλος χαρτοσήμου € 16,2 εκατ., προσαύξηση € 8,1 εκατ., πλέον τόκων εισπρόθεσμης καταβολής €9,5 εκατ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. άσκησε στις 29/02/2021 ενώπιον της Δ/νσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) ενδικοφανή προσφυγή, όπως είχε δικαίωμα εκ του νόμου, κατέβαλε δε ποσό € 16,9 εκατ. (509% του συνόλου), το οποίο δεν τελεί κατά νόμον σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, όπως το υπόλοιπο 50%. Η Εταιρία βασίμως ισχυρίζεται ότι δεν οφείλει τέλος χαρτοσήμου για τις δανειακές συμβάσεις που συνήψε, οι οποίες, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου αλλά σε ΦΠΑ, από τον οποίο όμως απαλλάσσονται, σύμφωνα με ρητή διάταξη του νόμου (ΣτΕ 2163/2020 και 2323/2020). Σημειώνεται ότι και αν ακόμα υπέκειτο σε τέλος χαρτοσήμου η υποχρέωσή της θα είχε υποπέσει στην πενταετή παραγραφή του νόμου, σύμφωνα επίσης με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 432/2020 και 433/2020), αλλά και από τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ Ε.2147/2020 και Ε.2049/2021. Είναι επομένως ανακριβής ο ιδιαίτερα προσβλητικός ο χαρακτηρισμός στον οποίο προβαίνετε ότι οι παραπάνω επιβεβλημένες νομικές ενέργειες είναι «τερτίπια», όπως άκριτα ισχυρίζεστε.

Κατά ποίαν έννοια λοιπόν είναι “άτοποι, για να μην πούμε προκλητικοί” οι παραπάνω νομικοί χειρισμοί; Γιατί “δεν τιμά τη διοίκηση” της εταιρίας η άσκηση του δικαιώματός της να αποτρέψει την καταβολή χρημάτων που η εταιρία δεν οφείλει;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. είναι μία εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, με σαφή και εκ του νόμου προβλεπομένη αυτοτέλεια έναντι των μετόχων της, και η διοίκησή της δεν δικαιούται απλώς αλλά υπέχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να ασκεί ΟΛΑ τα δικαιώματα του νομικού προσώπου προς προάσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων του.

Επειδή το προαναφερόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” περιέχει ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς που είναι απαξιωτικοί και δυσφημιστικοί τόσο για το νομικό πρόσωπο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και θίγουν άμεσα και κατάφωρα τη δημόσια εικόνα της, όσο και για το πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Α. Σιάμισιη, προσβάλλοντας την τιμή και υπόληψή του, επειδή το δημοσίευμά σας δεν συντάχθηκε από δικαιολογημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση του κοινού, αλλά για να θίξει και να προσβάλει την εταιρία μας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, σας καλούμε όπως προβείτε άμεσα και το αργότερο εντός 48 ωρών από την ημερομηνία επιδόσεως της παρούσης σε κατάλληλη επανόρθωση, με δημοσίευση στην εφημερίδα σας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα