Πυρ ομαδόν κατά Τσιόδρα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων!

«Μας έχεις κάνει γλάστρες της κυβέρνησης» του έλεγαν οι επιστήμονες για τον παραγκωνισμό τους

Πεδίο μάχης θύμισε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με βαριές κουβέντες να ακούγονται μεταξύ των ειδικών, ενώ τα πυρά πολλών συγκέντρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την εν γένει στάση του. Οι επιστήμονες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα.

Η πρώτη ομάδα τάχθηκε κατά του ανοίγματος, ενώ η δεύτερη υπέρ. Τα μέλη της επιτροπής που τάχθηκαν κατά του ανοίγματος τόνισαν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα στείλει λάθος μήνυμα στους πολίτες, καθώς την ίδια ώρα τα κρούσματα είναι στα ύψη, ενώ τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν γονατίσει. Η ίδια ομάδα επικεντρώνεται στους χώρους εργασίας, με το πρόβλημα της διασποράς να εντοπίζεται εκεί και ζητά μαζικά τεστ στους εργαζομένους, ακόμη κι αν προχωρήσει το άνοιγμα.

Οι επιστήμονες της δεύτερης ομαδοποίησης, που τάχθηκαν υπέρ της χαλάρωσης, ουσιαστικά αναπαρήγαγαν όσα είχαν προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Είναι οι επιστήμονες που βρίσκονται «δέσμιοι» με την κυβέρνηση και οι θέσεις τους εξαρτώνται από το εκάστοτε αφήγημα του Μαξίμου. Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή, με αρκετές εντάσεις, φωνές και διαφωνίες να συνθέτουν πολεμικό σκηνικό.

Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας συγκέντρωσε τα πυρά των συναδέλφων του, καθώς του επιρρίπτουν ευθύνες για εργαλειοποίηση της επιτροπής υπέρ των αποφάσεων της κυβέρνησης. Συνάδελφοί του, μάλιστα, τον κατηγόρησαν ότι τους έχει κάνει «γλάστρες της κυβέρνησης», αφού ακολουθεί και συμπαρασύρει τα υπόλοιπα μέλη στις επιταγές του Μαξίμου, αποτελώντας ουσιαστικά… δούρειο ίππο για τις επιθυμίες της «γαλάζιας» αυλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημείο της κριτικής που ασκήθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα ήταν το γεγονός ότι η εισήγησή του περιείχε ανεφάρμοστα μέτρα για να ανοίξει η αγορά, αποτελώντας άλλοθι, ώστε στο τέλος να αποφασιστεί άρση των μέτρων.

Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση μέλους της επιτροπής στη «δημοκρατία», όταν ρωτήθηκε τι στάση κράτησε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων: «Ο Σωτήρης Τσιόδρας ακολουθεί πάντα την κυβέρνηση…».

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις τους, Νίκος Χαρδαλιάς και Άκης Σκέρτσος επισφράγισαν την κυβερνητική αποτυχία των έξυπνων μέτρων, καθώς άρχισαν η χαλάρωση και το άνοιγμα της οικονομίας, παρότι η χώρα διανύει τη χειρότερη, επιδημιολογική κατάσταση της πανδημίας. Η άρση των περιορισμών δείχνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τη δυσλειτουργία του έωλου lockdown, καθώς όταν μπήκαμε σε αυτό η χώρα μετρούσε 281 διασωληνωμένους, ενώ το άνοιγμα ανακοινώνεται με 649!

Για το κυβερνητικό παράδοξο, μάλιστα, επιστρατεύτηκε το δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, που «καπέλωσε» τον συνήθη αρμόδιο των ανακοινώσεων υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εδώ και πέντε μήνες στη χώρα.

Τα νέα μέτρα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις εξής αλλαγές:

  • Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι από τις 21.00 έως τις 5.00.
  • Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα.
  • Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως τρία άτομα. Επίσκεψη με μάσκα και sms στον κωδικό 6.
  • Για τα πάρκα θα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με sms στον κωδικό 6. Βέβαια, η «χαλάρωση» των μέτρων έχει κι αυτή τα… λογικά της άλματα, αφού απορίας άξιον είναι γιατί δεν μπορεί να πάει για ψάρεμα ο πολίτης που δεν μένει κοντά στη θάλασσα ή πώς θα επισκεφθεί κάποιος αρχαιολογικούς χώρους αν δεν διαμένει κοντά σε αυτούς. Ενα δωρεάν self rapid τεστ την εβδομάδα για τους πολίτες ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Άκης Σκέρτσος.

Συγκεκριμένα, μίλησε για στόχο από 300.000 τεστ την εβδομάδα, καθώς ο κάθε πολίτης θα δικαιούται από το τέλος Μαρτίου ένα δωρεάν τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, με τον ΑΜΚΑ του και στο φαρμακείο της γειτονιάς του. Ενα μέτρο που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, ωστόσο αποτελεί θετική εξέλιξη ότι -έστω και τώρα- η κυβέρνηση αυξάνει το δείγμα στους πολίτες. Πάντως, διευκρινίσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη για το πώς και πότε θα αρχίσει η διαδικασία…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα