Μισόλογα του ΕΜΑ για τους θανάτους από το AstraZeneca

Αρχίζει να παραδέχεται τη σχέση των επικίνδυνων θρομβώσεων με το εμβόλιο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Την ήδη μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων ήρθε να επιτείνει χθεσινή δήλωση αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με το ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις που παρουσιάζονται σε μερίδα του πληθυσμού.

Παράλληλα οι εμβολιασμοί, αν και αργά, προχωρούν, όπου μεγάλο ποσοστό γίνεται με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας. «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε να πούμε πλέον ότι υπάρχει μια κάποια σχέση με το εμβόλιο. Αλλά δεν ξέρουμε τι είναι, ακριβώς, που προκαλεί αυτή την αντίδραση. Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους – οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια» δήλωσε αναφερόμενος σε ενδεχόμενες παρενέργειές του ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Μάρκο Καβαλιέρι στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε ότι όσο περνά ο καιρός «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πει κανείς ότι δεν υπάρχει σχέση του εμβολίου με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Μερικές ώρες αργότερα ωστόσο, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις, ο EMA εξέδιδε ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων και ότι η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα.

Πάντως και ο Καβαλιέρι τόνισε ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών Αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και ότι «κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», όμως «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες». «Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο στοιχείο ότι οι παρενέργειες συνδέονται με το εμβόλιο» υπογράμμισε ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Πρόσθεσε δε ότι ενδεχομένως θα πρέπει να αξιολογηθεί η σχέση κόστους – οφέλους σε ό,τι αφορά τις νέες γυναίκες, οι οποίες είναι αυτές που εμφάνισαν κατά κύριο λόγο θρομβοεμβολές αλλά και νοσούν συνήθως από τον SARS-CoV-2 με ηπιότερα συμπτώματα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, διά στόματος της επικεφαλής του Εμερ Κουκ, ότι ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως -και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca για τον Covid-19– αλλά και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επιφυλακή για το θέμα.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη» έκανε γνωστό η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα