Χάος στα σχολεία: Αναξιόπιστα self tests, κλάταραν οι πλατφόρμες

Γονείς έτρεχαν πανικόβλητοι να προμηθευτούν διαγνωστικά ενώ καταγράφηκαν πολλά ψευδή θετικά κρούσματα

Πρώτο κουδούνι χθες για όλες τις σχολικές βαθμίδες, ωστόσο δεν έλειψαν τα ευτράπελα με τα self tests που έπρεπε να έχουν μαζί τους οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για να εισέλθουν στις αίθουσες. Συνολικά τα θετικά self tests προσέγγισαν τα 3.000 σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπούς εργαζομένους σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σύνολο 1.700.000 ατόμων.

Οι δυσκολίες φάνηκαν από το βράδυ της Κυριακής, αφού παρουσιάστηκαν προβλήματα στη σύνδεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των self tests που διενεργούν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αρκετοί μαθητές και γονείς έψαχναν στο παρά πέντε στα εφημερεύοντα φαρμακεία να αγοράσουν self tests, μια και η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορούν να τα προμηθευτούν δωρεάν με τον ΑΜΚΑ «πάγωσε» το απόγευμα της Κυριακής.

Πρόβλημα υπήρχε και με την ηλεκτρονική υποβολή του αποτελέσματος, καθώς, στην περίπτωση που ο γονέας δεν έχει προμηθευτεί εγκαίρως το δωρεάν τεστ, το σύστημα απαγορεύει τη δήλωση του αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση η δήλωση ήταν χειρόγραφη και δόθηκε στο σχολείο.

Παράλληλα, ένα απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε με τα self tests των μαθητών στα Ιωάννινα -πιθανόν και σε άλλες περιοχές της χώρας-, καθώς δεκάδες από αυτά βγήκαν θετικά ή οριακά θετικά. Την Κυριακή οι μαθητές έκαναν τα τεστ εν όψει της επιστροφής στα θρανία. Ωστόσο δεκάδες προέκυπταν θετικά, με αποτέλεσμα, αφενός, την αγωνία μαθητών και γονέων και, αφετέρου, την ταλαιπωρία των πολιτών. Γονείς επικοινώνησαν αμέσως με τον ΕΟΔΥ και με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες μαθητές κλήθηκαν να επαναλάβουν τον έλεγχο με rapid test στην κεντρική πλατεία και στη μονάδα που λειτουργεί στο Στρατόπεδο Βελισσαρίου. Από το αποτέλεσμα του rapid test προέκυψε σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ότι το self test είχε δώσει ψευδές αποτέλεσμα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Κυριακή μόνο στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων έγιναν 500 tests και θετικά ήταν μόλις πέντε. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί απάντηση, αλλά γίνονται εικασίες για ενδεχόμενο πρόβλημα στη συγκεκριμένη παρτίδα.

Ακόμα ένα πρόβλημα που προέκυψε είναι το γεγονός ότι αρκετοί γονείς που είχαν προμηθευτεί self tests για τα παιδιά τους έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η συσκευασία δεν περιείχε το απαραίτητο υγρό.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε πως θα δει το θέμα με τους αρμοδίους και διαβεβαίωσε πως «ό,τι γίνεται στραβά θα το διορθώνουμε». 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα