Θύελλα και από τα φιλοζωικά σωματεία για τον νόμο-έκτρωμα

Δίνουν υπερεξουσίες σε περίεργες ΜΚΟ για τα κατοικίδια

Θυελλώδεις αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες του πρωθυπουργού να δείξει, μέσα από σκηνοθετημένες φωτογραφίες με τον Peanut, την αγάπη του για τα τετράποδα, το τελικό κείμενο που έχουν οι πολίτες και οι οργανώσεις στα χέρια τους απέχει πολύ από εκείνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στοιχειωδώς φιλοζωικό.

Τα χιλιάδες σχόλια πολιτών, λίγα μόνο 24ωρα από τη στιγμή που το νομοσχέδιο ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, δίνουν το στίγμα: «Αντιδημοκρατικό», «τριτοκοσμικό», «απαράδεκτο», «εμμονικό», «ελλιπές» είναι κάποιοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στο κυβερνητικό πόνημα.

«Αντιδρούμε γιατί υπάρχουν ασάφειες και μας κατηγορούν ότι το κάνουμε για κομματικούς σκοπούς, ότι στρεφόμαστε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος είναι στην εξουσία, εμείς αντιδρούμε σε διάφορα σημεία των άρθρων, στα οποία υπάρχουν ασάφειες» αναφέρουν στη «δημοκρατία» εθελοντές και μέλη φιλοζωικών σωματείων.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά της υποχρεωτικής οριζόντιας στείρωσης που προβλέπεται από το σχέδιο νόμου. Το άρθρο ορίζει ότι, σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά μέσα στους έξι πρώτους μήνες και, σε κάθε περίπτωση, πριν από τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου ζωής του κατοικιδίου. H προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, ύστερα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου, ενώ, κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Σε περίπτωση μάλιστα που ο ιδιοκτήτης του ζώου δεν το στειρώσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και θα έχει προθεσμία τριών μηνών προκειμένου να προχωρήσει στην επίπονη για το ζωντανό διαδικασία. Σε περίπτωση δε που ο ιδιοκτήτης επιμείνει και δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις, τότε το πρόστιμο επιβάλλεται εκ νέου.

«Ενα σημαντικό θέμα που πρέπει να απαλειφθεί από το σχέδιο νόμου είναι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς. Πρόκειται για απόλυτα αντιεπιστημονική διάταξη. Η στείρωση θα πρέπει να αποτελεί ισχυρή σύσταση των κτηνιάτρων στους ιδιοκτήτες, στις περιπτώσεις που θα έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ευζωία των κατοικιδίων τους. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται ειδική αδειοδότηση και περιορισμός σε μία φορά σε όσους επιθυμούν να αναπαράγουν το κατοικίδιό τους καθιστά τη στείρωση αχρείαστο μέτρο αποτροπής δημιουργίας νέων αδέσποτων από δεσποζόμενα ζώα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η στείρωση μπορεί να επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στην ευζωία του τετράποδου, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέσα από τη διεθνή κτηνιατρική βιβλιογραφία και τις μελέτες κτηνιάτρων διεθνώς, με ενδεικτικό παράδειγμα τη μείωση του μέσου όρους ζωής του ζώου. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των αδεσπότων μάς προβληματίζει όλους, αλλά η λύση της στείρωσης-τιμωρίας κάθε δεσποζόμενου ζώου δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα».

Στο μεταξύ, έντονες είναι οι ενστάσεις για το σημείο εκείνο του νομοσχεδίου που επιτρέπει την παρουσία ζώων σε ταράτσες πολυκατοικιών. «Δηλαδή, μπορεί κάποιος να έχει το ζώο στην ταράτσα μόνιμα δεμένο, στον ήλιο, χωρίς κάποιο σκέπαστρο ή τροφή, και το ζώο να πεθάνει. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις κακοποιήσεων» σημειώνει η Μαρία Μαρτόγλου, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ζώων και μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Οργανώσεων Ελλάδας με ανακοίνωσή της αναφέρει πως το σχέδιο νόμου αδιαμφισβήτητα ανοίγει τον δρόμο στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σωματεία. «Επιπλέον, αποσκοπεί στη νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων, καθώς και στη διευκόλυνση της διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων» συνεχίζει η ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα