Εκοιμήθη ο γέροντας Ανανίας Κουστένης! Στον ουρανό ο «ροκ ιερέας» των Εξαρχείων

Ο χαμός του εμβληματικού ιερωμένου προκάλεσε θλίψη στον ορθόδοξο κόσμο

Θλίψη σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο προκάλεσε η είδηση της κοίμησης του πνευματικού γέροντα Ανανία Κουστένη. Από αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, η Εκκλησία είναι φτωχότερη. Ο μακαριστός γέροντας εκοιμήθη στο Νοσοκομείο Αττικόν, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες με προβλήματα που του είχε προκαλέσει ο κορονοϊός. Χιλιάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, όλες αυτές τις μέρες προσεύχονταν για την υγεία του. Ωστόσο, ο 76χρονος ιερέας δεν κατάφερε να βγει νικητής από αυτή τη μάχη.

Ο γέροντας ήταν πραγματικά μία εμβληματικη μορφή της σύγχρονης Εκκλησίας και πολύ αγαπητός σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην περιοχή τον Εξαρχείων, όπου κάθε φορά που λειτουργούσε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου εκατοντάδες πιστοί από όλη την Αθήνα κατέκλυζαν τον ναό για να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες, αλλά και για να ακούσουν τον πνευματικό του λόγο. Μάλιστα, εδώ και χρόνια είχε γίνει γνωστός ως ο «ροκ ιερέας» και ο ίδιος είχε αποκαλύψει στην εκπομπή «Άξιον Εστί» του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού πως αισθάνεται πολύ καλά με αυτήν την επικοινωνία που έχει με τους νέους ανθρώπους, ακόμη και με τους αναρχικούς, και είχε κάνει την ανατρεπτική δήλωση ότι «η Ορθοδοξία είναι αναρχία», σημειώνοντας πως «αναρχικός είναι εκείνος ο οποίος δεν είναι ούτε δούλος ούτε τύραννος του άλλου. Θέλει μαγκιά να είσαι αναρχικός».

Η είδηση του θανάτου του, λοιπόν, γέμισε πόνο τα πνευματικά του τέκνα, αλλά και όσους τον γνώριζαν μέσα από τις ομιλίες, τα βιβλία, τα άρθρα, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες συμμετείχε, αλλά και τη συνεργασία που είχε με την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια». Πολύ συχνά αναφερόταν στον όσιο Πορφύριο με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη, ενώ δεν δίσταζε να αποκαλύπτει μοναδικές συνομιλίες που είχε μαζί του. Σε μία από αυτές, λοιπόν, είχε μεταφέρει ότι ο όσιος του είχε σταθεί σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή της ζωής του και στη συνέχεια τον τροφοδοτούσε με τα πνευματικά νάματα, τα οποία, όπως είναι γνωστό ξεχείλιζαν, από τη χαριτωμένη του καρδιά.

Ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Ανανίας Κουστένης γεννήθηκε το 1945 σε ένα χωριό κοντά στη Δημητσάνα Αρκαδίας. Αγαπούσε την πατρίδα του και φρόντιζε να την επισκέπτεται όποτε οι συνθήκες το επέτρεπαν. Από μικρός μελετούσε τους βίους των αγίων της Εκκλησίας και στις ομιλίες του κατάφερνε να μεταφέρει στο σήμερα τον τρόπο ζωής τους. Είχε, επίσης, μία ξεχωριστή σχέση με τον άγιο Νεκτάριο.

Άλλωστε στο Ιδρυμα «Άγιος Νεκτάριος» στα Εξάρχεια πραγματοποιούσε τις εβδομαδιαίες ομιλίες του και λειτουργούσε στο εκεί παρεκκλήσι που ήταν αφιερωμένο στον θαυματουργό άγιο. Εκεί, όποιος τον επισκεπτόταν διέκρινε με την πρώτη ματιά πόσο χαρισματικός και πνευματικός ήταν ο μακαριστός. Γι’ αυτό και όποτε αντιμετώπιζαν δυσκολίες, διλήμματα και πειρασμούς κατέφευγαν στον γέροντα για να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει.

Ο λόγος του ήταν ένας λόγος τιμής και αρχοντιάς, θαλπωρής και παραμυθίας, ελπίδας και χάριτος. Ενας λόγος που εμπνέει και ενθουσιάζει, που διδάσκει και ξεκουράζει και που ενώνει τον Θεό με τον άνθρωπο. Εξάλλου, είχε αποφασίσει από νωρίς να ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού, για να δοθεί στον Θεό και στον άνθρωπο.

Παράλληλα, όμως, είχε σπουδάσει Θεολογία και Βυζαντινή Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην υπηρεσία των ανθρώπων. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντα θα τελεστεί το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πετράλωνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα