Μπάχαλο μετά το «κούρεμα» των υποχρεωτικών self tests!

Τεράστιο το ρίσκο, υποστηρίζει η Παγώνη. Μεγαλώνει ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού, αναφέρει ο καθηγητής Τζανάκης

Aπό σήμερα, Τετάρτη 19 Μαΐου, έως και το Σάββατο 22 Μαΐου (τις εργάσιμες ώρες, πλην διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων) θα γίνεται η προμήθεια των self tests για μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, οι δικαιούχοι θα λάβουν μαζεμένα δύο τεστ, ένα για την ερχόμενη εβδομάδα και ένα για τη μεθεπόμενη.

Συγκεκριμένα, μαθητές και καθηγητές μπορούν να επισκεφτούν τα φαρμακεία για να παραλάβουν το self test ώστε τη Δευτέρα να επιδείξουν τη σχολική κάρτα με το αποτέλεσμα. Πάντως, οι αντιδράσεις συνεχίζονται για τη μείωση των υποχρεωτικών self tests, από 2 σε 1, καθώς η αλλαγή φαίνεται ότι έγινε ερήμην της επιτροπής των ειδικών. Η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open, εξέφρασε την ανησυχία της, τονίζοντας παράλληλα ότι αποτελεί ρίσκο η συγκεκριμένη κίνηση.

«Συνεχίζω να λέω ότι τα τεστ πρέπει να είναι δύο. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να απαντήσω γιατί μειώθηκε ο αριθμός. Τα δύο τεστ δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν είπαμε ότι 100% είναι ασφαλές, αλλά το θετικό μάς δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε άμεσα την ιχνηλάτηση για να περιορίσουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις. Για μένα είναι ρίσκο από τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να είναι δύο. Εμείς είχαμε ζητήσει πολύ νωρίτερα να γίνονται τα τεστ στα σχολεία».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος διδασκαλικής ομοσπονδίας Γ. Τρούλης είπε: «Ενώ έχουμε ουσιαστικά το τρίτο άνοιγμα των σχολικών μονάδων για φέτος, με το πιο παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη, αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι φωνάζουμε από την αρχή για διασφάλιση υγειονομικών όρων και δεν τους έχουμε. Βλέπουμε τάξεις με 25 παιδιά, δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα self tests είναι επικουρικό μέτρο κι αν δεν γίνει σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, δεν αποδίδει.

Η ΚΥΑ για το άνοιγμα των σχολείων έβγαλε απόφαση για ένα τεστ την εβδομάδα, αλλά μετά το Παιδείας έβγαλε εγκύκλιο που έλεγε ότι για την πρώτη εβδομάδα θα γίνονταν δύο τεστ. Δεν ξέρω πού ακριβώς είναι το ζήτημα, προμήθεια, τρόπος διάθεσης, κόστος κ.τ.λ., αλλά είπε και ο κ. Εξαδάκτυλος χθες ότι στην επιτροπή είχαν εισηγηθεί δύο τεστ» κατέληξε ο κ. Τρούλης. Παράλληλα, στο Open μίλησε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επαναλαμβάνοντας ότι η εισήγηση ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα, ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι όσο αραιώνουν τα self tests τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test, για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορoνοϊού. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης Covid-19 tests στο Π.Σ. «Εργάνη», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19 Test».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα