Εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Λουτρακίου

Εκκενώθηκαν πολλοί οικισμοί, το μέτωπο έφτασε στα Μέγαρα

Σοβαρά ερωτήματα για τον βαθμό οργάνωσης της Πολιτείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης γεννά η μη ενεργοποίηση από την πρώτη στιγμή του αριθμού 112 στην καταστροφική πυρκαγιά που καίει από προχθές το βράδυ τον Σχίνο Λουτρακίου, παρότι κινδύνευσαν σπίτια και κατοικίες.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, οι κάτοικοι της περιοχής δεν ενημερώθηκαν για να μην… επικρατήσει πανικός.

«Προληπτικά και πολύ πριν φτάσει η φωτιά στους οικισμούς έγινε η πραγματοποίηση της απομάκρυνσής τους. Δεν κρίθηκε απαραίτητο. Αντιλαμβάνεστε πως κάποιο μήνυμα που θα σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας πρέπει να σταλεί με μεγάλη προσοχή, για ευνόητους λόγους» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Τα λόγια του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής φέρνουν στον νου τις κωμικοτραγικές δηλώσεις που είχε κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τον περασμένο Αύγουστο, όταν έπειτα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια είχε υπερασπιστεί το γεγονός πως δεν ενεργοποιήθηκαν τα μηνύματα από το 112, υποστηρίζοντας το εξής: «Αν το είχαμε ενεργοποιήσει, θα είχαμε εκατόμβη νεκρών»…

Χθες, πάντως, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης, ο ίδιος επισήμανε: «Ενεργοποιήθηκε το 112 όταν κρίθηκε αναγκαίο, και συγκεκριμένα το μεσημέρι». Και πρόσθεσε: «Θα είναι μια δύσκολη βραδιά. Η φωτιά ξεκίνησε από καύση υπολειμμάτων σε ελαιώνα».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η φωτιά ξεκίνησε στις 21.45 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ενώ επικρατούσαν ακραίες καιρικές συνθήκες και έπνεαν άνεμοι έως 8 μποφόρ. «Τέθηκαν σε επιφυλακή δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διάφοροι οικισμοί και έγιναν προληπτικές απομακρύνσεις. Όλα τα διαθέσιμα μέσα στάλθηκαν στο σημείο» συμπλήρωσε ο υφυπουργός, απαριθμώντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν.

Έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η φωτιά έχει κάψει πολύ μεγάλη δασική έκταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κάποιες εστίες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, ωστόσο η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κινείται προς τα Μέγαρα, ενώ ενισχύονται οι άνεμοι, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αιγειρούσες, Ντουράκος, Χάνι Δερβένι, Ανω Πευκενέας και Κάτω Πευκενέας, ενώ απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου, από τους οικισμούς Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, όπως και από τις Μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σχίνου Δημήτρης Δεσύλλας, η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές, με τεράστια έκταση δάσους να έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ κάηκαν και εξοχικά σπίτια.

«Στις Βαμβακιές μάθαμε ότι έχουν καεί πέντε σπίτια, στη Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από πέντε, γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ, είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση» αναφέρει και προσθέτει: «Είμαι εδώ από τη στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη, ήμασταν μέσα στη φωτιά. Δυστυχώς, είχε αέρα, με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει, και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά, όταν άρπαξε το βουνό, μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά».

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια. Στην περιοχή βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Αρκετοί, πάντως, ήταν εκείνοι που ανέφεραν ότι εξαιτίας της καραντίνας δεκάδες ιδιοκτήτες δεν είχαν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τα εξοχικά τους και, συνεπώς, να τα καθαρίσουν, με συνέπεια τα χόρτα και ειδικά τα ξερόχορτα να «βοηθήσουν» τη φωτιά στο καταστροφικό έργο της.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής, απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και τα δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν βρίσκονταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και σε καλύβες, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί πρώτα η πυρκαγιά.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην Κορινθία έφτασε πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία εξαιτίας των ισχυρών δυτικών βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Από τις μετρήσεις προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5 έως 6 μποφόρ και ριπές έως 61 χιλιόμετρα την ώρα.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα