Παλεύουν ακόμη με την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη

Έχει καεί δασική έκταση 70.000 στρεμμάτων. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της επόμενης μέρας

Ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις που θα προκύψουν άμεσα από την τεράστια πυρκαγιά που αποτέφρωσε μεγάλο δασικό όγκο στα Γεράνεια Όρη, με επίκεντρο τον Σχίνο Λουτρακίου. Η φωτιά που καίει από το βράδυ της Τετάρτης έχει κάνει στάχτη μια δασική έκταση 70.000 στρεμμάτων και έως αργά χθες οι σχεδόν 300 πυροσβέστες, οι εθελοντές και τα εναέρια μέσα έδιναν τιτάνιο αγώνα να τη θέσουν σε ύφεση, ούτε καν σε έλεγχο!

Το πρόβλημα έως και χθες ήταν οι διάσπαρτες εστίες. Οι επιτελείς της Πυροσβεστικής τη χαρακτηρίζουν μία από τις πλέον δύσκολες πυρκαγιές των τελευταίων ετών, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε νύχτα και άρα για ώρες δεν υπήρχε η δυνατότητα εναέριας κατάσβεσης.

Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφής θα φανεί σε δεύτερο χρόνο, με τη διάβρωση των εδαφών, τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που θα πλήξουν την περιοχή.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν έχουν σχέση και με το περιβάλλον. Θα εμφανιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των εδαφών, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με ροές εδαφών, με πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν μαζί με την καύσιμη ύλη το θαλάσσιο περιβάλλον, όπου και εκεί θα υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση» προειδοποίησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η διάβρωση και οι ροές κατά μήκος των ρεμάτων της περιοχής θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον μαζί με το υλικό της καύσης, κάτι που θα επιφέρει τεράστια μόλυνση. Ο κ. Λέκκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα:

«Θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα πολύ προσεκτικά, με χειρουργική ακρίβεια, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν το σύστημα να ανακάμψει για να απομειώσουμε όλες αυτές τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών (EMS) που ανέλυσε το meteo, περίπου 71.285 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών ημερών.

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Pleiades-1B το πρωί του Σαββάτου δείχνουν ότι κάηκαν κατά προσέγγιση 41.400 στρέμματα δασικών εκτάσεων, 12.370 στρέμματα καλλιεργειών και 11.870 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Εκτιμάται, ακόμη, ότι 279 άνθρωποι επηρεάστηκαν άμεσα από την πυρκαγιά, όπως και 373 κατοικίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα