Το εξώδικο του Ι. Γρηγοριάδη και η θέση της «δημοκρατίας»

«Είμαι πατριώτης» λέει ο καθηγητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Τι υποστηρίζει για κείμενό του

Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, κάτοικος Τουρκίας, αναπληρωτής καθηγητής τουρκικού πανεπιστημίου και εξέχον στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, με εξώδικό του διαμαρτύρεται στη «δημοκρατία» για παλαιότερο κείμενό μας.

Ο κ. καθηγητής αναφέρεται στην υπόθεση της αποκάλυψης που έγινε από τα WikiLeaks, σύμφωνα με την οποία οι τουρκικές Αρχές, το 2010, ανέφεραν πως ενημερώθηκαν από τον Θάνο Ντόκο (τότε γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ) για έκθεση που είχε συντάξει ο κ. Γρηγοριάδης και τους αφορούσε. Η «δημοκρατία» είχε αναδείξει την αποκάλυψη των WikiLeaks και είχε επικρίνει τη σπουδή των Ελλήνων που στελεχώνουν το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο κ. Γρηγοριάδης επισημαίνει ότι για το συγκεκριμένο θέμα εξέδωσε δελτίο Τύπου το ΕΛΙΑΜΕΠ, με το οποίο υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για απόρρητη ενημέρωση, αλλά για κείμενο εργασίας που εστάλη με email προς πολλούς παραλήπτες. Συμπληρωματικά, δίνει και ο ίδιος σχετικές εξηγήσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν συνέταξε «εμπιστευτική έκθεση» που εξυπηρετούσε τα σχέδια της Τουρκίας και καμιά συνωμοσία δεν υπάρχει γύρω από αυτή την υπόθεση.

Διαμαρτυρόμενος, μας καλεί να προβούμε σε επανόρθωση, να δηλώσουμε ότι «οι πληροφορίες μας ήταν ανακριβείς και στηρίχθηκαν σε λάθος πληροφόρηση. Επίσης, ότι δεν θεωρούμε πως ο κ. Γρηγοριάδης συνέταξε απόρρητη έκθεση, η οποία διέρρευσε στο πλαίσιο εθνικά επιζήμιας δράσης σε ξένους αξιωματούχους, παρά μόνον κείμενο ακαδημαϊκής δραστηριότητας. Οτι ουδέποτε αμφισβητήσαμε την επιστημονική αξία, αλλά και τα πατριωτικά αισθήματα του κ. Γρηγοριάδη, και ουδέποτε ο κ. Γρηγοριάδης έδρασε κατά οποιονδήποτε τρόπο ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας ή προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων χωρών, και ιδίως της Τουρκίας».

Η «δημοκρατία» χαίρεται με τις διευκρινίσεις του κ. καθηγητή, και ιδίως με τις αναφορές του σε πατριωτικά αισθήματα. Δεν μπορεί να αρνηθεί τίποτα από όσα δηλώνει ο κ. Γρηγοριάδης – εξάλλου, πώς να αντικρούσει κάποιος (και γιατί;) οποιονδήποτε δηλώνει πατριώτης; Η εφημερίδα μας δεν έκρινε τα «πιστεύω» ή τις προθέσεις του κ. καθηγητή, δεν τον αποκάλεσε προδότη, ούτε αναφέρθηκε σε μειοδοσίες και άλλα παρεμφερή. Εκρινε όμως μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως έχει δικαίωμα, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή είναι η προσωπική μας εκτίμηση, με την οποία προφανώς διαφωνεί ο κ. Γρηγοριάδης.

Οπως διευκρινίστηκε (και οφείλουμε να το δεχτούμε), η συγκεκριμένη έκθεση όντως δεν ήταν απόρρητη. Ομως, δεν θεωρούμε ούτε συνετό ούτε εθνικά επωφελές ινστιτούτα και φορείς που ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά και υποτίθεται ότι προωθούν τις ελληνικές επιδιώξεις να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με την τουρκική πρεσβεία και άλλες υπηρεσίες. Να στέλνουν κείμενα εργασίας ή εκθέσεις, που μάλιστα αφορούν το μέλλον της Τουρκίας και τον τρόπο για να επιτύχουν μια καλύτερη πορεία για τη χώρα τους.

Σωστή ή λάθος, αυτή είναι η άποψή μας, που εκφράζεται δημοσιογραφικά. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες ενέργειες γίνονται αντικείμενο τηλεγραφημάτων μεταξύ των τουρκικών υπηρεσιών, με συγκεκριμένη κωδικοποίηση, και αποκαλύπτονται έπειτα από την παρέμβαση-αποκάλυψη των WikiLeaks. Αρα, δεχόμαστε τις διευκρινίσεις του κ. Γρηγοριάδη για το κείμενό του, χαιρόμαστε για τη δήλωση των πατριωτικών του φρονημάτων (παρότι δεν απαιτήσαμε καμιά αντίστοιχη δήλωση από κανέναν – εξάλλου δεν είναι αυτός ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης) και δεν έχουμε λόγο να την αμφισβητήσουμε. Ομως, επιμένουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια, δηλαδή η ενημέρωση μέσω mail της τουρκικής πρεσβείας από τον γενικό διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ (και οι σχολιασμοί των Τούρκων παραγόντων που ακολούθησαν την αποστολή του mail) δεν βοηθά τα συμφέροντα της χώρας και δίνει λάθος εντύπωση τόσο στην άλλη πλευρά όσο και στην κοινή γνώμη.

Αυτό όμως δεν έχει να κάνει με τον κ. Γρηγοριάδη και τον ακαδημαϊκό του ρόλο, αλλά με τον κ. Ντόκο. Το ΕΛΙΑΜΕΠ, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που προβαίνει σε τέτοιες άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες.

Το έχει πράξει κατ’ επανάληψη, με δηλώσεις και θέσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη και βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο τις εθνικές επιδιώξεις. Με κορυφαία όλων, την άποψη που εκφράζει περί χωρικών υδάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα