Με… συνταγή ναζί η κυβέρνηση διαχωρίζει τους Έλληνες!

Με «βιτρίνα» την Επιτροπή Βιοηθικής καθιερώνονται ειδικοί χώροι σε ψυχαγωγία – εστίαση με έλεγχο σε μη εμβολιασμένους

Μόνο κίτρινο αστέρι στο πέτο δεν μας επιβάλλει (ακόμα…) η κυβέρνηση! Μετά την επιχείρηση εξαγοράς των νέων με το φιλοδώρημα των 150 ευρώ, από χθες το πρωί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του διαχωρισμού των πολιτών σε δύο κατηγορίες.

Επικαλούμενοι την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής, οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν ότι από τα μέσα Ιουλίου η κυβέρνηση προχωρά και επίσημα στον διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης και ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και σε μεικτούς για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα ελέγχονται στην είσοδο, κατά παράβαση κάθε έννοιας προσωπικών δεδομένων! Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν πως οι χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας διαχωρίζονται σε «αμιγείς» και «μεικτούς», με τους πρώτους να αφορούν όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Όσον αφορά τους μεικτούς χώρους, πρόσβαση θα έχουν όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του Covid-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Εννοείται, βέβαια, ότι θα πρέπει να επιδεικνύουν έγγραφα ή SMS που θα περιέχουν όλα τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ο ΑΜΚΑ! Με τη δωροδοκία των νέων με 150 ευρώ και τις χθεσινές ανακοινώσεις για διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα στη θεσμοθέτηση και άλλων προνομίων για τους εμβολιασμένους, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εμβολιασμού.

Ποιοι είναι οι χώροι

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογήν, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και μετά) ή ως μεικτοί σε ειδική πλατφόρμα και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:

• Κλειστοί χώροι, πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

• Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων, πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

• Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

• Ανοιχτά και κλειστά γήπεδα.

Έντονες αντιδράσεις

Οι χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη έχουν βγάλει στα… κάγκελα τόσο τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης και θεάματος όσο και τους λοιμωξιολόγους, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση ορισμένων συνταγματολόγων! «Μας προσθέτουν έναν ακόμη τεράστιο περιορισμό, που δεν μπορεί να γίνει στην πράξη. Η εστίαση είναι φιλοξενία και όχι να κάνουμε τους αστυνομικούς, ζητώντας πιστοποιητικά από τους πελάτες μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης.

Δύο έγκριτοι συνταγματολόγοι, των οποίων την άποψη ζητήσαμε για το ζήτημα των νέων μέτρων, δήλωσαν την αντίθεσή τους.

«Τα μέτρα σε έναν βαθμό δικαιολογούνται, αλλά την ίδια στιγμή είναι υπερβολικά. Ο εμβολιασμός πρέπει να λειτουργεί ως διευκόλυνση. Οποιος όμως δεν έχει εμβολιαστεί δεν γίνεται να αποκλείεται, αλλά, αντίθετα, να του επιβάλλεται να κάνει τεστ ή να φοράει μάσκα.

Η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, αλλά τις υπερβαίνει τραβώντας ορισμένα πράγματα από τα μαλλιά. Δεν γίνεται να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και στην προκειμένη δεν έχει γίνει σωστή στάθμιση» σχολίασαν. Κάθετα αντίθετος εμφανίζεται και ο γιατρός και ερευνητής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός: «Πέρα από το γεγονός ότι θα προτιμήσω να μην κρίνω το ύφος των μέτρων, που δεν παραπέμπει σε χώρα του δυτικού πολιτισμού, δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμοί. Κανένα από τα μέτρα δεν στοχεύει αυτόν που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά ή να πεθάνει από Covid-19, δηλαδή τους ηλικιωμένους και ευπαθείς. Πέραν, όμως, της μεγάλης αστοχίας των μέτρων, ακούσαμε και κάτι πρωτοφανές: Δηλαδή πως, ενώ διαχωρίζουν και γκετοποιούν την κοινωνία, διαχωρίζοντας τους πολίτες σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μιλάνε για προστασία προσωπικών δεδομένων και δικαιωμάτων των πολιτών!»

Τα κίνητρα

Το ερώτημα που τίθεται μετά τις χθεσινές εξαγγελίες, αλλά και όσα έπονται, είναι αν η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που αγγίζει -αν δεν ξεπερνά- τα όρια της νομιμότητας με στόχο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ή αν υπάρχουν άλλα κίνητρα πίσω από τα μέτρα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα