Εμβόλια: Γιατί η κυβέρνηση κρύβει το «φυλλάδιο οδηγιών»!

Η Pfizer ζητά να ενημερώνονται προκαταβολικά όλοι οι πολίτες για τα πιθανά προβλήματα. Όμως οι αρμόδιες υπηρεσίες εξαφάνισαν τα σχετικά έντυπα

Τεράστιο ζήτημα για την ανεύθυνη επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος των εμβολιασμών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών για τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους επίσημων επιστημονικών Αρχών και μέσων ενημέρωσης δημιουργεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα «αποσιωπούνται» τα «βήματα» τα οποία οι φαρμακευτικές που έχουν λάβει για αυτά τα προϊόντα «άδεια έκτακτης χρήσης» αναφέρουν ότι πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούνται πριν από κάθε «τσίμπημα»!

Ο Κ. Μητσοτάκης, υπουργοί, αρκετοί γιατροί και δημοσιογράφοι προτρέπουν να «εμβολιαστούν όλοι», ενώ η Pfizer, για παράδειγμα, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», τονίζει ότι πριν από οποιονδήποτε εμβολιασμό κάθε χρήστης θα πρέπει να έχει διαβάσει το σχετικό φύλλο οδηγιών χρήσης. Το φυλλάδιο αυτό στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί σε κανέναν από όσους σπεύδουν να κάνουν τα εμβόλια, με αποτέλεσμα αρκετοί, που βάσει των ίδιων των εταιριών δεν πρέπει να τα κάνουν, να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.

Το φύλλο οδηγιών χρήσης της Pfizer με «πληροφορίες για τον χρήστη» είναι αναρτημένο στη σχετική σελίδα της εταιρίας με τις «Παγκόσμιες Πληροφορίες σχετικά με το Pfizer – BioNTech COVID-19» («Global Information About Pfizer BioNTech COVID-19 Vaccine (also known as BNT162b2)». Αναφέρεται τόσο στους επαγγελματίες της Υγείας όσο και στους πολίτες οι οποίοι σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο και είναι μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες των χωρών στις οποίες διατίθεται το συγκεκριμένο προϊόν με «άδεια έκτακτης χρήσης» (φυσικά και στα ελληνικά).

Η εταιρία εξαρχής τονίζει ότι το φάρμακο αυτό (με την ονομασία «Comirnaty») «τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση», προσθέτοντας ότι «αυτό θα επιτρέψει τον γρήγορο προσδιορισμό νέων πληροφοριών ασφαλείας» και καλεί όσους κάνουν το εμβόλιο να δώσουν πληροφορίες για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες («Μπορείτε να βοηθήσετε μέσω της αναφοράς πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που ενδεχομένως παρουσιάζετε»).

Αμέσως μετά η Pfizer υπογραμμίζει εμφατικά ότι όλοι και όλες, προτού κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να διαβάσουν το περιεχόμενο του φυλλαδίου. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πριν λάβετε αυτό το εμβόλιο, διότι περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για εσάς». Προσθέτει, μάλιστα, τα εξής: «Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών χρήσης. Ίσως χρειαστεί να το διαβάσετε ξανά».

Γενικά, το φυλλάδιο περιλαμβάνει χρήσιμες και κρίσιμες πληροφορίες, μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα εξής ζητήματα: α) Τι είναι το «Comirnaty» και ποια είναι η χρήση του, β) τι πρέπει να γνωρίζετε πριν το λάβετε, γ) πώς χορηγείται και δ) τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η Pfizer, επισημαίνοντας ότι «αυτό το φαρμακευτικό προϊόν έχει εγκριθεί με τη διαδικασία που αποκαλείται “έγκριση υπό όρους’”», διευκρινίζει ότι «αυτό σημαίνει ότι αναμένονται περισσότερες αποδείξεις σχετικά με το φαρμακευτικό προϊόν» και προσθέτει πως «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αξιολογεί τουλάχιστον ετησίως τις νέες πληροφορίες για το φάρμακο αυτό και θα επικαιροποιεί το παρόν φύλλο οδηγιών χρήσης αναλόγως».

Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να χορηγείται

Σύμφωνα με το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης της Pfizer, το «Comirnaty» δεν πρέπει να χορηγηθεί σε περίπτωση αλλεργίας στη δραστική ουσία ή σε οποιοδήποτε άλλο από τα συστατικά αυτού του φαρμάκου.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εταιρία επισημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθούν πρώτα στον γιατρό ή στον φαρμακοποιό τους, πριν τους χορηγηθεί το εμβόλιο, όσοι συμπεριλαμβάνονται στις εξής περιπτώσεις:

1 Έχουν ποτέ παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή αναπνευστικά προβλήματα έπειτα από οποιαδήποτε άλλη ένεση εμβολίου ή αφού τους χορηγήθηκε το «Comirnaty» στο παρελθόν.

2 Έχουν ποτέ λιποθυμήσει μετά από οποιαδήποτε ένεση με βελόνα.

3 Έχουν σοβαρή ασθένεια ή λοίμωξη με υψηλό πυρετό (σημειώνει ότι, ωστόσο, μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό εάν έχουν ήπιο πυρετό ή λοίμωξη του ανώτερου αεραγωγού, όπως κρυολόγημα).

4 Έχουν κάποιο αιμορραγικό πρόβλημα, εμφανίζουν εύκολους μώλωπες ή χρησιμοποιούν φάρμακο για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

5 Έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ενός νοσήματος, όπως λοίμωξη από τον ιό HIV, ή ενός φαρμάκου, όπως κορτικοστεροειδές που επηρεάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρει στο έγγραφό της η εταιρία

Σύμφωνα με τη Pfizer, «όπως και με κάθε εμβόλιο, ο κύκλος εμβολιασμού 2 δόσεων του “Comirnaty” μπορεί να μην προστατεύει πλήρως όλους εκείνους που το λαμβάνουν και δεν είναι γνωστό για πόσο χρονικό διάστημα θα είστε προστατευμένοι». Για τα παιδιά αναφέρει ότι δεν συνιστάται εάν είναι κάτω των 12 ετών.

«Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδί», επισημαίνεται στο φυλλάδιο της Pfizer, «ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας πριν λάβετε αυτό το εμβόλιο».

Σύμφωνα με τη Pfizer, «όπως όλα τα εμβόλια, έτσι και το “Comirnaty” μπορεί να προκαλέσει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες». Με βάση τα δεδομένα που έχει μέχρι στιγμής η εταιρία, από το εμβόλιο μπορεί να παρουσιαστούν από ήπιες μέχρι, ενδεχομένως, σοβαρές παρενέργειες. Οπως αναφέρεται στο φυλλάδιο της, οι ανεπιθύμητες παρενέργειες, ανά κατηγορία, έχουν ως εξής:

1. Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα: πόνος, οίδημα, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, ρίγη, πόνος στις αρθρώσεις, διάρροια, πυρετός. Ορισμένες από αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες, επισημαίνει η Pfizer, «ήταν ελαφρώς πιο συχνές στους εφήβους 12 έως 15 ετών από ό,τι στους ενήλικες».

2. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα: ερυθρότητα στη θέση ένεσης, ναυτία, έμετος.

3. Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 100 άτομα: διογκωμένοι λεμφαδένες, αίσθημα αδιαθεσίας, πόνος στο χέρι, αϋπνία, κνησμός στη θέση ένεσης, αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξάνθημα ή κνησμός.

4. Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στους 1.000 ανθρώπους: προσωρινή μονόπλευρη παράλυση του προσώπου και αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση ή οίδημα του προσώπου.

5. Μη γνωστές (δεν μπορούν να εκτιμηθούν με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα): σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Το φυλλάδιο οδηγιών χρήσης με αυτές τις άκρως σημαντικές πληροφορίες που δίνει η Pfizer, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν διαβάσει όλοι και όλες πριν κάνουν το εμβόλιο, στην Ελλάδα δεν δίνεται σε κανέναν και σε καμία από όσους οδηγούνται για να κάνουν χρήση του στα εμβολιαστικά κέντρα. Τίθεται, λοιπόν, ζήτημα ηθικό αλλά και ποινικών ευθυνών για όλους όσοι, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καλούν ανερυθρίαστα «όλους να κάνουν το εμβόλιο», αποκρύπτοντας επί της ουσίας όσα η ίδια εταιρία θεωρεί μείζονος σημασίας να γνωρίζουν πριν το κάνουν, την ώρα μάλιστα που γιατροί προσκείμενοι πολιτικά στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν με τη σειρά τους ότι «πριν από το εμβόλιο πρέπει οι πολίτες να απευθύνονται σε γιατρό»!

Εάν η κυβέρνηση είχε εξαρχής μια υπεύθυνη αντιμετώπιση του ζητήματος, θα παρείχε και δεν θα «έκρυβε» τις πληροφορίες που οι ίδιες οι φαρμακευτικές θεωρούν επιβεβλημένες να είναι γνωστές σε όσους και όσες κάνουν τα εμβόλια. Έτσι, θα περιοριζόταν αισθητά η εμφάνιση παρενεργειών και θανάτων (όπως της 44χρονης στην Κρήτη), θα προστατεύονταν όσοι δεν πρέπει να κάνουν χρήση του και δεν θα είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα «τρόμου», μέσα από αντιεπιστημονικές παραινέσεις, «προνόμια» και απειλές, διχάζοντας την κοινωνία και δημιουργώντας συνθήκες ικανές για ένα, ίσως, 4ο κύμα της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα