Η Εκκλησία στο ύψος της! Ελεύθερη επιλογή ο εμβολιασμός

Μήνυμα κατά των υποχρεωτικών εμβολίων (και του Μεσσηνίας) έστειλε η ΔΙΣ: Υπάρχει «ελεύθερη βούληση»

«Άδειασε» τον μητροπολίτη Μεσσηνίας η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφορικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κάνοντας ξεκάθαρο ότι υπάρχει «ελεύθερη βούληση» και δεν μπορούμε να μιλάμε για «υποχρεωτικότητα». Η ΔΙΣ κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση δέχτηκε στο Συνοδικό Μέγαρο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι ενημέρωσαν τον πρόεδρο και τα μέλη της συνόδου για την πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις, καθώς και για την ανάγκη εμβολιασμού.

Ζήτησαν, μάλιστα, από τους ιεράρχες να στηρίξουν την καμπάνια ενημέρωσης υπέρ του εμβολιασμού, αναγνωρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την αδιαμφισβήτητη δυναμική και επιρροή των ιεραρχών στους πιστούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος το πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης της Εκκλησίας, ζήτησε «με κάθε σεβασμό», όπως είπε, «η Εκκλησία να στηρίξει -ενημερώνοντας το ποίμνιό της- την προσπάθεια της κυβέρνησης, έτσι ώστε όσοι έχουν αμφιβολία και φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν, για να προστατεύσουμε το αγαθό της ζωής».

«Κρίσιμη και χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος και επισήμανε πως το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν να αποφασιστεί η συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια εμβολιασμού με τρόπο πατρικό και με μόνο κίνητρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει η πανδημία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, τονίζοντας πως Εκκλησία και επιστήμη είναι συνοδοιπόροι στην αναζήτηση της αλήθειας.

«Ελπίζουμε με τον εμβολιασμό να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Θεωρώ ότι ήταν χρήσιμο αυτή τη στιγμή της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινωνία, να συζητηθεί ο υποστηρικτικός λόγος από την ιεραρχία στο πλήρωμα της Εκκλησίας» σημείωσε ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος αποφάσισε να αποστείλει στην Αρχιεπισκοπή και στις μητροπόλεις σχετική εγκύκλιο «προς τον λαό», με σκοπό την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών. Η εγκύκλιος αυτή αναμένεται να ετοιμαστεί μέχρι αύριο το μεσημέρι και μάλλον θα αναγνωσθεί στους ναούς όλης της χώρας την επόμενη Κυριακή, ενώ θα συνιστά προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στη λατρευτική ζωή, κάνοντας σαφές ότι η θέση της Εκκλησίας είναι μόνο πνευματική και δεν μπορεί σε ένα ιατρικό θέμα να ακυρώνει την ελευθερία των ανθρώπων χαρακτηρίζοντάς την αμαρτία.

Βέβαια, κάνει ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του φονικού ιού που πλήττει τον τελευταίο χρόνο τον πλανήτη, ωστόσο, θεωρεί την επιλογή αυτή ελεύθερη. Πρόκειται για ένα μήνυμα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς αρχιερείς και ιερείς ότι δεν θα γίνει δεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν επανέλαβε ότι μόνο η ΔΙΣ μπορεί να εκφέρει τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ως η διαρκής «συνοδική φωνή» και εκπρόσωπός της είναι μόνο ο μητροπολίτης Ιλίου, συνεπώς κανείς άλλος ιεράρχης δεν θα έπρεπε να βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης δημιουργώντας εντυπώσεις.

Μάλιστα, έκανε σαφές ότι θα ελέγξει και θα περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και τη μακραίωνη κανονική της παράδοση προκειμένου να αποφευχθούν ο σκανδαλισμός των πιστών, αλλά και η διακινδύνευση της υγείας όλων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα