Δραματικό Αύγουστο αναμένει η επιτροπή λοιμωξιολόγων!

Εκτιμάται ότι τα ενεργά κρούσματα είναι 70.000 με 100.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναμένεται εκθετική αύξηση. Επιστρέφει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και των εφιαλτικών προβλέψεων για την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας συνεδρίασε χθες η υποεπιτροπή λοιμωξιολόγων. Στο επίκεντρο, πέραν του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που εντοπίζονται στη χώρα, βρέθηκε και η σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς και τους επιστήμονες.

Συναγερμός έχει σημάνει για την Αττική (με το νότιο τομέα να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα), την Κρήτη (με πρώτο το Ρέθυμνο και μετά το Ηράκλειο) και πολλά νησιά των Κυκλάδων. Μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μύκονο, ενώ αυξημένα είναι τα κρούσματα και σε Σαντορίνη, Πάρο, Ιο. Αυξητική τάση όμως παρουσιάζεται και σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία και Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός τόπος στις τοποθετήσεις όλων των επιστημόνων ήταν η ανάγκη αύξησης του ρυθμού εμβολιασμών, καθώς το τείχος ανοσίας θα έχει επιτευχθεί όταν φτάσουμε στο 85%. Στο επίκεντρο όμως βρέθηκε και η ανάγκη τήρησης των μέτρων δημόσιας υγείας που περιλαμβάνουν την ανάγκη χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα.

Την ίδια ώρα, και ενώ οι ανακοινώσεις αναμένονται για αύριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και έναν ιδιαίτερα δύσκολο Αύγουστο.

«Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα» ήταν το σχόλιο του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα.

Σε δραματικό τόνο, η Αθηνά Λινού ανέφερε πως «οι αριθμοί των κρουσμάτων διπλασιάζονται ανά εβδομάδα. Πιθανώς και νωρίτερα, με τα δεδομένα που έδειξε ο κ. Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει εκθετική αύξηση. Αρα, αν σήμερα είναι 2.000 τα κρούσματα, σε μία εβδομάδα θα είναι 4.000, την επόμενη 8.000, τη μεθεπόμενη 16.000».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Από την πλευρά του, το μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση.

Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα