Θύελλα για το νομοσχέδιο των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί και αφορά όλο το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ιδιωτικών ή δημόσιων δομών υγείας

Υποχρεωτικός και με τη… βούλα του νόμου θα γίνει ο εμβολιασμός για όλους τους υγειονομικούς, καθώς χθες κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική υπουργική τροπολογία και σήμερα θα γίνουν η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να εμβολιαστεί υποχρεωτικά όλο το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που εργάζεται σε ιδιωτικές ή δημόσιες δομές υγείας.

Πρόκειται για τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης, τις κλινικές, τα κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, τις κλειστές δομές των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, τα οικοτροφεία, τα ιδρύματα, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Επιπλέον, υποχρεούνται να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όλοι οι νεοεισερχόμενοι φιλοξενούμενοι στις ανωτέρω μονάδες.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, όσοι δεν πειθαρχήσουν θα υποβάλλονται σε αναστολή εργασίας και κατά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε αυτήν δεν θα λαμβάνουν αποδοχές. Με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση. Παράλληλα, στον εργοδότη που απασχολεί προσχωτικό κατά παράβαση των προαναφερομένων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο εργοδότης του ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή εργασίας του εργαζομένου που προσέρχεται στον χώρο εργασίας χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Η ίδια ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα «αντικατάστασης» των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έως και τριών μηνών, στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Αίσθηση πάντως προκαλεί η… σπουδή της κυβέρνησης να υποχρεώσει όχι μόνον όσους δουλεύουν σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές Υγείας, αλλά όλους τους εργαζομένους, να δείχνουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους.

Στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας γίνεται σαφές πως συνολικά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου υποχρεούνται «όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενό τους ή τον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό».

Σημειώνεται πως εξαιρούνται των συγκεκριμένων μέτρων όσοι δεν εμβολιαστούν για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, που θα πιστοποιηθούν επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα