Ολονύχτιο θρίλερ και μάχη με εκατοντάδες πύρινα μέτωπα

Ανυπολόγιστες καταστροφές! Στον ύπνο πιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός, αφήνοντας τη φωτιά να πάρει διαστάσεις

Ολονύχτιος τρόμος, με άγνωστο απολογισμό για τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο της Αττικής, επικρατούσε έως τις πρωινές ώρες στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, όπου τα ενεργά μέτωπα συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο, ενώ ακόμη δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα πώς πιάστηκε στον ύπνο ο κρατικός μηχανισμός και πήρε τέτοιες διαστάσεις η πυρκαγιά χωρίς να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Με τη δύση του ηλίου και την καθήλωση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, το βάρος να ελεγχθεί ο πύρινος εφιάλτης έπεσε στα πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και εθελοντών, που έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Ως το πρωί παρέμενε άγνωστος ο αριθμός των κατοικιών και των επαγγελματικών εγκαταστάσεων που είχαν καταστραφεί από τη φωτιά, ενώ κανένας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά ότι θα σώζονταν από την επέλαση του πυρός το ανακτορικό συγκρότημα στο Τατόι και άλλοι οικισμοί της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πυροσβέστης του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού ανέφερε επί μισή ώρα στο Κέντρο ότι προσπαθούσε με τους συναδέλφους του να σβήσουν πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην οδό Τριανταφυλλιάς 1, ότι πιο πάνω υπάρχουν σπίτια και ότι τελειώνει το νερό που έχει το όχημά του. Το Κέντρο μία φορά τον άκουγε και δέκα όχι! Με τα πολλά, το Κέντρο διαβίβασε ότι κάνει προσπάθεια να στείλει κάποιο βυτιοφόρο.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον μια κατοικία στις Αδάμες, ένα εργοστάσιο στη Βαρυμπόμπη, άλλες διάσπαρτες κατοικίες και αρκετά αυτοκίνητα είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Ωστόσο, αν δεν τιθασευόταν η φωτιά, σαφής εικόνα δεν μπορούσε να υπάρξει. Οι προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών και κατοίκων ήταν να μη σαρώσει η φωτιά όλους τους οικισμούς ως και το Ολυμπιακό Χωριό.

Είναι ενδεικτικό ότι όσοι επλήγησαν από την πυρκαγιά και δεν είχαν πού να κοιμηθούν, ενημερώθηκαν πως θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία της Αττικής, έπειτα από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Μεταξύ αυτών, 33 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο γηροκομείο Επαυλις, στις Αχαρνές, το οποίο εκκενώθηκε προληπτικά.

Προβλήματα υπήρξαν όλο το βράδυ και στην ηλεκτροδότηση σημαντικών τμημάτων της Αττικής, καθώς ως αργά είχαν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτήθηκαν από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών, ωστόσο οι διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς ήταν αναπόφευκτες.

Λόγω της επέλασης της φωτιάς η υπηρεσία 112 ενεργοποιήθηκε ξανά, καλώντας όσους βρίσκονταν σε Αχαρνές, Λυκόβρυση, Κάτω Κηφισιά και Μεταμόρφωση να κλείσουν καμινάδες, παράθυρα, πόρτες για να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών και να παραμείνουν σε ετοιμότητα. Παράλληλα εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν επιφορτιστεί να εντοπίσουν κατοίκους σε σπίτια που βρέθηκαν στο επίκεντρο της λαίλαπας και είχαν εγκλωβιστεί, αν και είχαν ειδοποιηθεί να απομακρυνθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, για να ελέγξουν αστυνομικοί και πυροσβέστες αν απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι, έσπασαν τις πόρτες σπιτιών για να βεβαιωθούν ότι δεν έχει μείνει κάποιος αβοήθητος.

Σε επιφυλακή τέθηκε για όλη τη νύχτα και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τουλάχιστον έξι κάτοικοι και ένας πυροσβέστης από την περιοχή του μετώπου της φωτιάς διακομίστηκαν σε νοσοκομεία λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα