Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα από τις 4 Μαΐου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο Μαξίμου οι πρώτες εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων – Αρχή με κομμωτήρια και μικρά εμπορικά, ακολουθούν τα σχολεία

Στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκονται οι πρώτες εισηγήσεις της εθνικής επιτροπής των ειδικών που έχει συγκροτήσει ο ΕΟΔΥ προκειμένου να δρομολογηθεί το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προς τους πολίτες που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ένα αρχικό σχέδιο με τις σχετικές προτάσεις διαμορφώθηκε από τους επιστήμονες με βάση τα σημερινά δεδομένα, έχει παραδοθεί στην αρμόδια επιτροπή (ομάδα κρίσης) του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, και θα επικαιροποιείται διαρκώς, μέχρι και τις αρχές της άλλης εβδομάδας, όταν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει αναλυτικά το σχέδιο μέσω διαγγέλματος στους πολίτες.

Το μικροσκόπιο της κυβέρνησης και των επιστημόνων βρίσκεται στραμμένο και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία, οι οποίες ήδη εφαρμόζουν το σχέδιο αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου να καταγράψουν τις επιπτώσεις και ενδεχόμενη νέα εξάπλωση του ιού.

Την αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα κάνουν τα δικαστήρια, αφού στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων. Η δεύτερη φάση αναμένεται να αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων από τον Ιούνιο και μετά, με την παράταση του δικαστικού έτους να θεωρείται δεδομένη.

Γεραπετρίτης: Χωρίς εκπτώσεις

H επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία, διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επιβεβαιώνοντας ότι στις 4 Μαΐου θα πρέπει να περιμένουμε το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων και άλλων υπηρεσιών. Αυτό, όπως όλα δείχνουν, αφορά τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, με πρωτόκολλα λειτουργίας.

Νωρίτερα πάντως, το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα, ίσως όπως αυτά που εφαρμόστηκαν από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ δεν θα είναι ελεύθερος στο επίπεδο των συναθροίσεων και ο εορτασμός του Ραμαζανίου, που ξεκινά σήμερα και για έναν μήνα. Είναι ένα από τα θέματα που έχουν σημάνει συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία, η ηγεσία της οποίας θέλει πάση θυσία να αποφύγει ενδεχόμενο συγχρωτισμού μουσουλμάνων σε επίσημα ή ανεπίσημα τζαμιά (βλ. ρεπορτάζ στη σελίδα 19).

Η πρόταση για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει δεδομένου πως πολλές είναι οι οικογένειες με μικρούς μαθητές που ταυτόχρονα έχουν και ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, εντός 48 ωρών θα κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση για τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι σίγουρα η αρχή θα γίνει από τη γ΄ λυκείου, που μπορεί να επαναλειτουργήσει ακόμη και την 11η Μαΐου, με φόντο και τις επικείμενες πανελλαδικές εξετάσεις που θα γίνουν στα τέλη του Ιουνίου, με τη χρήση από τους μαθητές προστατευτικών μασκών.

Για αργή και σε φάσεις επιστροφή στην κανονικότητα έκανε λόγο χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα» είπε ο κ. Πέτσας, προαναγγέλλοντας ότι «έρχεται φουρτούνα στην οικονομία, αλλά ο “καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”».

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια), ωστόσο η άποψη αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα σχολεία θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν σταδιακά. Η αρχή θα γίνει με τα λύκεια, καθώς προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους μαθητές της γ΄ λυκείου οι οποίοι προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, και στη συνέχεια θα καθίσουν διαδοχικά στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και των δημοτικών. Η αντίθετη άποψη, ωστόσο, υποστηρίζει πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μόνο για τους μαθητές της γ΄ λυκείου και όχι για τους μαθητές γυμνασίων και δημοτικών.

Πάντως, χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. 20), η Νίκη Κεραμέως είπε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και το υπουργείο αναμένει τις επίσημες απόψεις των ειδικών της Υγείας πάνω στο θέμα. Σημείωσε επίσης ότι, όπως σε όλες τις υπόλοιπες πτυχές της καθημερινότητας, έτσι και στα σχολεία η επαναλειτουργία θα γίνει στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, το υπουργείο θα ενημερώσει όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να λαμβάνονται στα σχολεία.

Η κυρία Κεραμέως εξέφρασε την πρόθεση του υπουργείου να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τις οριστικές ημερομηνίες για τις εξετάσεις, καθώς και για τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε περισσότερα εξεταστικά κέντρα, δηλαδή σε περισσότερες αίθουσες και κτίρια, για να κάθεται μακριά το ένα παιδί από το άλλο. Επίσης, θα υπάρχει επιτήρηση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για την τήρηση των αποστάσεων. Παράλληλα, θα υπάρχουν δύο επιτηρητές, σε απόσταση μεταξύ τους, αλλά και από τους μαθητές.

Πάντως, το μόνο δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι τα πανεπιστήμια θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, ενώ τα μαθήματα τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα γίνονται και εξ αποστάσεως.

Η μέρα που χαμογέλασε ο Τσιόδρας! «Η επιδημία φθίνει αλλά οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να την επαναφέρει»

Υστερα από ενάμιση μήνα που ζούμε με τον φόβο της πανδημίας, πρώτη φορά χθες δεν ανακοινώθηκε νεκρός κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας! Γι’ αυτό, άλλωστε, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σχεδόν χαμογελούσε όταν ανακοίνωσε ότι υπάρχουν μόνο επτά νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν τον συνολικό αριθμό στη χώρα μας σε 2.408, ενώ ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 121.

Επίσης, 55 ασθενείς, 15 εκ των οποίων γυναίκες, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και το 86% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Τα καλά νέα έρχονται από τις Εντατικές, απ’ όπου έχουν πάρει εξιτήριο συνολικά 51 ασθενείς. Ο καθηγητής επιβεβαίωσε ότι η επιδημία φθίνει και ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις για τα σχολεία. Μάλιστα, περιγράφοντας συνοπτικά τα μέτρα της επόμενης μέρας, είπε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητά τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, με συγκεκριμένες οδηγίες που θα ανακοινωθούν άμεσα «για να μην έχουμε την ψευδή αίσθηση της ασφαλείας», όπως τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πολλές φορές ότι η τήρηση των μέτρων υγιεινής και το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι τα μέτρα που μας προστατεύουν περισσότερο και αναφέρθηκε στα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία θα επιτρέψουν στην επιτροπή να καθορίσει τη στρατηγική άρσης των μέτρων. «Από δύο μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του Ρ0 πολύ κάτω από το 1. Μας ενδιαφέρει το φορτίο της νόσου, η τάση της επιδημίας στον χρόνο» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% τη διασπορά της νόσου στην κοινότητα».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση που είχε χθες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την άρση των μέτρων όσον αφορά τα σχολεία. «Δεν θα ληφθεί κάποια απόφαση ή εισήγηση ειδική σήμερα (σ.σ.: χθες) για τα σχολεία» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα, αλλά και για την επαναλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων. Στο ερώτημα αν μαζικά κρούσματα επηρεάσουν στο μέλλον την απόφαση για νέα μέτρα, απάντησε καταφατικά, σχολιάζοντας πως η επιδημία ήταν πολύ πιο έντονη στα μεγάλα αστικά κέντρα: «Είναι αδύνατο να σβήσει μια επιδημία, όταν υπάρχουν εισαγωγές κρουσμάτων, μικρές εστίες φωτιάς, όπως τις λέω. Οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να επαναφέρει την επιδημία. Ωστόσο, έχουμε αποκτήσει εμπειρία και ετοιμότητα».

Καταβολή συντάξεων

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την πληρωμή των συντάξεων, καθώς χθες καταβλήθηκαν του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών, ενώ οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα πληρωθούν στις 27 και των ΝΑΤ, Δημοσίου, ΔΕΗ και ΕΤΑΠ στις 29 Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...