Φθηνά κόλπα του Ερντογάν

Η Τουρκία προκαλεί με κάθε τρόπο όλο το τελευταίο διάστημα. Πέραν των διεκδικήσεων ρίχνει στην αρένα και επικοινωνιακά κόλπα κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Πολλές φορές όμως αυτές οι φθηνές προσπάθειες γυρίζουν μπούμερανγκ στο καθεστώς Ερντογάν, που απομονώνεται διεθνώς ακόμα περισσότερο. Χαρακτηριστική περίπτωση, οι πρόσφατες γραφικότητες στην Αγια-Σοφιά, που έτυχαν καθολικής αποδοκιμασίας και μάλλον γελοιοποίησαν τον παρανοϊκό «σουλτάνο».

Αυτό που δεν έχει γίνει αρκετά γνωστό στην Ελλάδα είναι ότι ούτε και εντός Τουρκίας αυτές οι ακρότητες έχουν καθολική αποδοχή. «Η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία δεν είναι αποδεκτή με μεγάλη ευχαρίστηση από την κοσμική ελίτ της χώρας, η οποία τη θεωρεί επίθεση στην κληρονομιά του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο οποίος το 1935 τη μετέτρεψε σε μουσείο» έγραψε προ ημερών η εφημερίδα «Le Monde».

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει: «Με την κίνηση αυτή ο Ερντογάν προσπαθεί να δώσει εγγυήσεις στο πιο συντηρητικό τμήμα του εκλογικού του σώματος, το οποίο ζητούσε από καιρό τη μετατροπή του κτιρίου σε τζαμί, μια πιθανότητα στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να πολώσει περαιτέρω την κοινωνία και να εξοργίσει τη γειτονική Ελλάδα, με την οποία οι σχέσεις είναι τεταμένες. Σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία κινδυνεύει με ύφεση, λόγω της επιδημίας, οι Aρχές επιδιώκουν να βαυκαλίσουν τον πληθυσμό με το όνειρο της οθωμανικής κατάκτησης».

Στο πλαίσιο αυτό -γράφει η ίδια εφημερίδα- ο Ερντογάν, όπως και σε κάθε πολιτική κρίση, προβάλλει την ιδέα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως το 2017, όταν ο ίδιος ανέφερε αυτή την πιθανότητα ως απάντηση στην αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους. Το ίδιο παλιό ρεφρέν ακούστηκε ξανά από τον Ερντογάν και το 2019, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) υπέστη ήττα στις δημοτικές εκλογές.

Η γαλλική εφημερίδα θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, δεδομένου ότι η «Μεγάλη Εκκλησία» είναι το δεύτερο μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία, με σχεδόν 4.000.000 επισκέψεις τον χρόνο, που αποτελεί πηγή σημαντικών εσόδων για το υπουργείο Τουρισμού.

Η όλη ιστορία λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από ακόμη ένα πυροτέχνημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να αντιδρά. Καλώς το κάνει. Και ορθά ανεβάζει τους τόνους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα