Η… αποτυχούσα Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας δίνει και στις πανελλαδικές εξετάσεις το προσωπικό στίγμα της: αυστηρή προσήλωση στην παγκοσμιοποίηση και στον εθνομηδενισμό στο ιδεολογικό επίπεδο και προχειρότητα στο πρακτικό.

Είναι ουτοπικό να εκτιμάται από μερίδα πολιτών ότι υπάρχει διαδικασία της κρατικής λειτουργίας που είναι ουδέτερη, «αχρωμάτιστη» και… μηχανική. Οτιδήποτε συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα φέρει αναπόφευκτα σημαντικό πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις, και ειδικά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, είναι ένα πεδίο όπου οι διαχειριστές των κοινών υποθέσεων δείχνουν ποιος είναι ιδεολογικά και πολιτικά κυρίαρχος στη χώρα. Η θεματολογία που επιλέχθηκε και -πάνω απ’ όλα- οι συγγραφείς τα έργα των οποίων προτιμήθηκαν δείχνουν ποιο είναι το ιδεολογικό μονοπάτι πάνω στο οποίο βαδίζει η παρούσα κυβέρνηση.

Ένας από τους συγγραφείς που άρθρο του κλήθηκαν να σχολιάσουν οι μαθητές (με το νέο σύστημα) είναι ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ο παλαιστής και ο δερβίσης». Σ’ αυτό το λογοτέχνημα, που εντάσσεται στην κατηγορία της «γκέι κουλτούρας», πρωταγωνιστεί ένας αμφιφυλόφιλος Τούρκος παλαιστής. Ο κ. Γρηγοριάδης επίσης έχει κυκλοφορήσει και μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Γιατί πρόδωσα την πατρίδα μου».

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το μάθημα δεν υπάρχουν ενστάσεις μόνο για τη… σημειολογία της επιλογής κειμένου του κ. Γρηγοριάδη, αλλά έχουν εγερθεί και υποψίες για το απόσπασμα του άρθρου του Αλέξη Σταμάτη, που επιλέχθηκε ως θέμα στη Νεοελληνική Γλώσσα (με το παλαιό σύστημα), διότι, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα tvxs.gr, «είναι σχεδόν ολόιδιο με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2017 στα αγγλικά».

Η κυρία Κεραμέως θα πρέπει να μάθει κάποια στιγμή ότι οι μαθητές δεν αποτελούν… ντεκόρ ή κομπάρσους του εκπαιδευτικού συστήματος. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από το υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να στοχεύουν στη διάπλαση ισχυρού και ενάρετου χαρακτήρα των μαθητών και στην ενδυνάμωση του εθνικού τους φρονήματος και του σεβασμού που πρέπει να καλλιεργήσουν προς τα θεία. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να γίνει αν οι υπουργοί προβάλλουν την υποκουλτούρα σαν «πολιτισμό»…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα