Η διαφορά της Γαλλίας

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα και αυτή την περίοδο η Ελλάδα νιώθει ότι η Γαλλία είναι, με ουσιαστικό τρόπο, φίλη και σύμμαχος χώρα. Η πικρή πείρα των τελευταίων ετών, ειδικά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, έχει δείξει ότι ο Ελληνισμός, δηλαδή το ελληνικό κράτος και η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ξεμείνει από φίλους.

Οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι, είτε αυτοί βρίσκονται στο ΝΑΤΟ είτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποφεύγουν να πάρουν το μέρος της Ελλάδας και της Κύπρου ακόμα και στα λόγια! Σε κάθε κρίση οι κρατικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επιλέγουν προσεκτικά τις διατυπώσεις τους, ούτως ώστε να τηρούν ίσες αποστάσεις μεταξύ του αμυνόμενου και του επιτιθέμενου, του νόμιμου και του παράνομου, των Ελλήνων και των Τούρκων.

Οι Αμερικανοί έχουν ανοίξει τον δρόμο στην τήρηση αυτών των ίσων αποστάσεων, τις οποίες φροντίζουν να… κουκουλώνουν πίσω από κλισέ φράσεις περί «στρατηγικών συμμαχιών», «εμπνεύσεως που πήραν οι πατέρες του έθνους τους από την αρχαία Ελλάδα» και διάφορα τέτοια ανώδυνα. Και η συνάντηση του κ. Τραμπ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο από την πλευρά του Αμερικανού προέδρου δεν έγινε για την Αγία Σοφία, αλλά για τις ψήφους των Ελληνοαμερικανών στις επερχόμενες εκλογές.

Και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αν και θα έπρεπε να μας στηρίζουν ανοιχτά, το αποφεύγουν συστηματικά. Λαμπρή εξαίρεση σε αυτόν τον θλιβερό κανόνα είναι η Γαλλία και ο πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν. Το μήνυμα που ανάρτησε (στην ελληνική γλώσσα) στον επίσημο λογαριασμό του στο facebook δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

Αυτές οι χειρονομίες δεν γίνεται να λησμονηθούν ούτε να θεωρηθούν αμελητέες. Η «δημοκρατία» έχει κάνει κριτική στην πολιτική του κ. Μακρόν -ειδικά όσον αφορά επιλογές του που σχετίζονται με τα οικονομικά της Ε.Ε.-, αλλά επισημαίνει τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που έχει η φιλελληνική στάση του σε σχέση με τους ομολόγους του.

Κι όσοι ισχυρίζονται ότι ο κ. Μακρόν έκανε αυτή την ξεκάθαρη δήλωση υπέρ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας «επειδή θέλει να μας πουλήσει φρεγάτες» ας το ξανασκεφτούν. Τόσοι και τόσοι πουλάνε οπλικά συστήματα στην Ελλάδα και ουδείς μας στηρίζει ουσιαστικά…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα