«Πέρασε και δεν ακούμπησε»

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» θα μπορούσε να πει επιγραμματικά κανείς για τον ανασχηματισμό που (επιτέλους) ανακοινώθηκε χθες, ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές. Μπορεί, μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να είχε σπεύσει να διευκρινίσει από τις προηγούμενες εβδομάδες ότι πρόκειται για «διορθωτικές κινήσεις», αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Έναν και πλέον χρόνο μετά τις εκλογές ήταν φανερό -όπως το αναγνώριζαν σε κάποια φάση και οι ίδιοι- ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μια επανεκκίνηση, εν όψει μάλιστα του δύσκολου φθινοπώρου και του ακόμη δυσκολότερου χειμώνα που έρχεται.
Ο πρωθυπουργός φάνηκε, αντιθέτως, να επιβραβεύει ένα κυβερνητικό σχήμα που διά γυμνού οφθαλμού είχε συσσωρεύσει πολλά προβλήματα. Στα μάτια της κοινής γνώμης υπήρχαν -και παραμένουν ύστερα από τις χθεσινές ανακοινώσεις- υπουργοί οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν πάει προ πολλού σπίτι τους. Είτε λόγω ανικανότητας είτε λόγω αποτυχίας ή ακόμη και λόγω της σύνδεσης του ονόματός τους με όζουσες καταστάσεις διαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Οι εκδοχές γιατί ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε τελικά έτσι ποικίλλουν. Άλλοι υποστηρίζουν ότι, παρά τη φαινομενική ισχύ του, παραμένει όμηρος εσωτερικών ισορροπιών τις οποίες δεν μπορεί να διαταράξει. Άλλοι θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για να προβεί σε βαθύτερες αλλαγές, από τη στιγμή μάλιστα που δεν απειλούνται η πολιτική και η δημοσκοπική κυριαρχία του έναντι μιας αδύναμης και εν πολλοίς παραπαίουσας αντιπολίτευσης.

Όποια εκδοχή κι αν ισχύει, το γεγονός είναι ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται -εν όψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας- σε πολύ οριακή κατάσταση. Τα εσωτερικά παιχνίδια και οι υπολογισμοί με φόντο τις κομματικές σκακιέρες είναι στοιχεία πολύ κατώτερα των κρίσιμων περιστάσεων που ζούμε. Και πολύ περισσότερο καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες από τη νέα έξαρση του κορονοϊού αναμένονται πολύ πιο δραματικές απ’ όσο μπορούσαμε να φανταστούμε έως τώρα όλοι. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ενώ, λοιπόν, συμβαίνουν αυτά, δυστυχώς συντελείται πρώτη φορά ίσως ένας ανασχηματισμός που πραγματικά «πέρασε και δεν ακούμπησε» για τον μέσο πολίτη. Δεν του έστειλε κανένα θετικό μήνυμα, έστω κάποια αναγκαία ψευδαίσθηση. Ενδεχομένως αυτό να μην ενοχλεί τον πρωθυπουργό. Ίσως και να τον εξυπηρετεί με βάση τους προσωπικούς σχεδιασμούς του, αν κρίνουμε από το βασικό συστατικό του ανασχηματισμού, που ήταν η αναβάθμιση και ισχυροποίηση του -δικού του ανθρώπου- κ. Σκυλακάκη. Οι καιροί απαιτούν όμως άλλα, κ. Μητσοτάκη…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα