Η χαμένη τιμή της ενημέρωσης

Ο κορονοϊός, σε αντίθεση με τις γλυκανάλατες αναλύσεις των αιθεροβατών, δεν βγάζει τον «καλύτερο εαυτό μας» αλλά αναδεικνύει το χειρότερο πρόσωπο κάθε εξουσίας είτε αυτή είναι πολιτική, οικονομική είτε η αποκαλούμενη ως «τέταρτη εξουσία», τα ΜΜΕ.

Σε όλες τις χώρες η προπαγάνδα για αυτό το θέμα έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Όμως, στην Ελλάδα η πανδημία έδωσε στον πολύπαθο Τύπο τη χαριστική βολή. Η κυβέρνηση, χαρτζιλικώνει ανά τρίμηνο, περίπου, τα φίλια προς εκείνην ΜΜΕ και κάνει ανεμπόδιστα τη… δουλειά της, ενώ τη μεσσιανική εικόνα του πρωθυπουργού φιλοτεχνούν άτσαλα αλλά με ζήλο οι υποτελείς του, που διατηρούν ακόμα την ιδιότητα του εκδότη ή του δημοσιογράφου. Το θέμα τους, φυσικά, δεν είναι η ενημέρωση του κοινού αλλά η ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του πρωθυπουργού και ο γλοιώδης εγκωμιασμός του κυβερνητικού έργου.

Η «δημοκρατία» αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο θέμα της έκδοσης της Παρασκευής σε μια… γκάφα δύο ιστοσελίδων, που έδειξε σε πόσο αξιοθρήνητη κατάσταση βρίσκεται το μιντιακό τοπίο στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, η εφημερίδα μας έγραψε τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση κατασκευάζει την επικαιρότητα όταν η πραγματικότητα δεν τη συμφέρει. […] Οποιες ειδήσεις δεν βοηθούν στην παραπληροφόρηση εξαφανίζονται. Οι κυβερνώντες, όμως, δεν μένουν μόνο στην υπαγόρευση των ειδήσεων στις φιλικές εφημερίδες, στις ιστοσελίδες και στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Μέγαρο Μαξίμου μοιράζει και οδηγίες, πώς ακριβώς θα μεταδοθούν οι ειδήσεις και ποιοι πολιτικοί αντίπαλοι θα πρέπει να πληγούν.

Δεν είναι περιγραφή από τον Οργουελ. Είναι δυστυχώς η πιο μαύρη περίοδος της ενημέρωσης στην Ελλάδα και αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας χθες από την «γκάφα» δύο φιλοκυβερνητικών ιστοσελίδων, του protothema.gr και του Liberal.gr, οι οποίες δημοσίευσαν ατόφιες και χωρίς καμία περικοπή τις εντολές του Μαξίμου για τα ρεπορτάζ και τα μέτρα για την πανδημία».

Οι ιστοσελίδες που δημοσίευσαν ως είχαν, χωρίς καν να τις επεξεργαστούν, ντιρεκτίβες του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάγκη υπεράσπισης του έργου του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα είναι η σταγόνα στον ωκεανό της παρακμής των ελληνικών ΜΜΕ. Δυστυχώς, η ανυποληψία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ιστοσελίδων, περιοδικών και εφημερίδων δεν είναι τωρινό φαινόμενο.

Η εκμηδένιση της αξιοπιστίας τους φαίνεται τώρα, αλλά η διαδικασία έχει αρχίσει από τη στιγμή που ο Τύπος καταδέχτηκε να γίνει υποπόδιο κομμάτων και κομματαρχών, διακινητών μαύρου και βρόμικου χρήματος. Ο χώρος της ενημέρωσης μαφιοζοποιήθηκε, όπως άλλωστε συνέβη με διάφορους τομείς του δημόσιου βίου. Αντί για την αναζήτηση της αλήθειας, βλέπουμε την εκτέλεση συμβολαίων. Αντί για τη μάχη των ιδεών, βιώνουμε την πνευματική εκπόρνευση με αντάλλαγμα το χρήμα.

Η τιμή της ενημέρωσης χάθηκε στα σκοτεινά μονοπάτια της προπαγάνδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα