Μέσα μαζικής μεταφοράς και διασποράς κορονοϊού

Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα εκτός από το σωστό και το αυτονόητο. Τα κρούσματα του Covid-19 χθες σημείωσαν μεγάλη αύξηση. Έφτασαν τα 842, από τα οποία τα 113 προέρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

Χθες ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα, είπε ότι επρόκειτο για κάτι αναμενόμενο, αλλά θεωρεί ανησυχητική την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος.

Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να είναι κάποιος «ειδικός» για να εντοπίσει μείζον πρόβλημα και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμα και ο πιο αδαής παρατηρητής θα έχει αντιληφθεί το εξής απλό: αμέσως μόλις «άνοιξαν» κάποιες δραστηριότητες, που είχαν απαγορευτεί από την κυβέρνηση, η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς ξανάγινε ίδια – αν όχι χειρότερη απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν.

Το στριμωξίδι, ειδικά στις ώρες αιχμής, είναι ο κανόνας, η απολύμανση στα βαγόνια των συρμών, στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ είναι ανύπαρκτη, η βρόμα κυριαρχεί παντού, οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός δεν έχει πάψει ούτε ημέρα να… υπόσχεται βελτίωση της άθλιας κατάστασης.

Όταν η κυβέρνηση κάνει επίσημες ανακοινώσεις ή ανεπίσημη αναπαραγωγή της προπαγάνδας της (μέσω ορισμένων καλοταϊσμένων κατεστημένων ΜΜΕ), για τη διασπορά του κορονοϊού ευθύνονται οι πολίτες. Αυτοί συνωστίζονται στις πλατείες, αυτοί μαζεύονται στις ουρές, αυτοί συμμετέχουν σε πάρτι, αυτοί βολτάρουν σε παραλίες, αυτοί εκκλησιάζονται, γενικά αυτοί φταίνε που… υπάρχουν. Η κυβέρνηση ουδέποτε μέμφεται τον εαυτό της, που δεν έχει πράξει όσα στοιχειώδη οφείλει να κάνει για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. Ενα από τα στοιχειώδη είναι η αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΕ, ο καθαρισμός και η απολύμανσή τους.

Καθώς φαίνεται, θα κάνει όλα τα παραπάνω όταν θα έχει περάσει και η επόμενη πανδημία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα